• Δευτέρα, 21 Οκτώβριος 2019 | 22:59
Νηστέψτε και χάστε βάρος λίγο πριν το καλοκαίρι Νηστέψτε και χάστε βάρος λίγο πριν το καλοκαίρι

Ποια η άποψη του κ. Δημήτρη Γρηγοράκη για τη νηστεία;

 

Για πολλούς η καθιερωμένη νηστεία της σαρακοστής με κύρια χαρακτηριστικά της την πλήρη αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ψάρι, αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για «αποτοξίνωση» και για καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Η νηστεία, η περιοδική δηλαδή αποχή από ορισμένες τροφές που επιβάλλει η θρησκεία σε συγκεκριμένες ημέρες, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής μας παράδοσης. Η περιοδική αυτή αποχή, αφορά κυρίως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αποχή αυτή, στην ανθρώπινη υγεία. Εάν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που νηστεύουν, ίσως φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να ωφεληθείτε και εσείς.

Η νηστεία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως κίνητρο για την επίτευξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι παρότι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως το ψωμί, οι ξηροί καρποί και τα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα.

Επιπλέον, σε άτομα που απέχουν μόνο από το κρέας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ποσότητες κατανάλωσης λαδιού και ελιών, γλυκών όπως το τσουρέκι, ο χαλβάς και τα διάφορων βουτημάτων, καθώς και αλμυρών σνακ (πατατάκια). Ωστόσο, εάν οι ποσότητες κατανάλωσης αυτών των «παχυντικών» τροφίμων είναι προσεγμένες, τότε πράγματι η νηστεία προσφέρεται για απώλεια βάρους. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι χωρίς την παρουσία κρέατος ο κορεσμός από ένα κυρίως γεύμα δεν επέρχεται εύκολα και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης είναι μεγάλος. Καλό θα ήταν να τρώτε αργά, σε ήρεμο περιβάλλον ώστε να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να αναγνωρίσει από μόνο του για την ακριβή ποσότητα τροφής που χρειάζεται και να επέλθει το αίσθημα κορεσμού.

Οι βασικές αρχές της σωστής διατροφής είναι λογικό να μην αλλάζουν κατά την περίοδο της νηστείας. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πάντα το τρίπτυχο Ισορροπία, Ποικιλία και Μέτρο.

Καλή Σαρακοστή!

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%