Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Γιατί έχω τριγλυκερίδια και τι να τρώω;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

Καλησπέρα χρειάζομαι να μάθω γιατί έχω τριγλυκερίδια και με ποιο τρόπο ανεβαίνουν;

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν μια μορφή λίπους την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός ως μορφή ενέργειας.

Κάποια τριγλυκερίδια είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την καλή υγεία.

Όμως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά ώστε να μην είναι υψηλά καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και μπορούν να είναι σημάδι μεταβολικού συνδρόμου.

Φυσιολογικές τιμές τριγλυκεριδίων θεωρούνται όταν είναι χαμηλότερα από 150mg/dl, ενώ όταν βρίσκονται μεταξύ 150-199mg/dl θεωρούνται οριακά υψηλά. Τιμές μεταξύ 200-499mg/dL θωρούνται υψηλά ενώ εάν ξεπερνούν τα 500mg/dL θεωρούνται πολύ υψηλά.

Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως ζωικά προϊόντα (λιπαρό βόειο κρέας, χοιρινό, αρνί, πουλερικά με δέρμα, βούτυρο, τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από πλήρες ή 2% γάλα) καθώς και trans λιπαρών οξέων τα οποία βρίσκονται σε τηγανιτά τρόφιμα, αρτοπαρασκευάσματα, μπισκότα και κράκερς.

Ακόμα αυξημένα τριγλυκερίδια μπορούν να οφείλονται στην κατανάλωση μεγαλύτερου ποσού θερμίδων από αυτού που χρειάζεται ο οργανισμός, στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σε παχυσαρκία, σε μη ελεγχόμενο διαβήτη, σε υποθυρεοειδισμό και σε νεφρική νόσο.

Για την μείωση των τριγλυκεριδίων συνιστάται απώλεια βάρους, εάν είστε υπέρβαρη, εφόσον μείωση κατά 2-4 κιλών μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων.

Ακόμα για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια θα πρέπει να μην καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που ο οργανισμός σας χρειάζεται καθώς οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λίπος.

Επίσης θα πρέπει να μειώσετε την χοληστερόλη στην διατροφή σας.

Στόχος είναι να καταναλώνεται λιγότερο από 200mg χοληστερόλη καθημερινά.

Τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι τα κρέατα τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ο κρόκος του αυγού καθώς και τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Ακόμα θα πρέπει να προτιμούνται τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο ενώ πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, η τσιπούρα και το σκουμπρί. Προτείνεται να καταναλώνεται 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Ακόμα θα πρέπει να μειώσετε τα trans λιπαρά τα οποία βρίσκονται σε τηγανητά, αρτοπαρασκευάσματα. Θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ καθώς έχει βρεθεί πως επηρεάζει αρκετά σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Πιο συγκεκριμένα μια γυναίκα συνιστάται να καταναλώνει μια μερίδα αλκοόλ την ημέρα και είναι προτιμότερο το κόκκινο κρασί καθώς έχει βρεθεί πως έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

Επίσης θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι καθώς μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια.

Τέλος πολύ σημαντική είναι η σωματική άσκηση καθώς τακτική σωματική άσκηση μειώνει τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλη χοληστερόλη. Στόχος είναι η 30λεπτη σωματική άσκηση τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες τις εβδομάδας. Εάν δεν προλαβαίνετε να ασκηθείτε προσπαθήστε να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ή να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες όποτε αυτό είναι εφικτό.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ