Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην προάσπιση της υγείας

Γνωρίζετε τον σπουδαίο ρόλο των αντιοξειδωτικών στην προάσπιση της υγείας; 

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στην αποκάλυψη των μηχανισμών, μέσω των οποίων πυροδοτείται και εξελίσσεται η ανάπτυξη πολλών χρόνιων και επικίνδυνων για τη ζωή, παθολογικών καταστάσεων, όπως η αρτηριοσκλήρυνση (που οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Parkinson και άλλες.

Αρκετές πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσα από τις χιλιάδες αντιδράσεις που επιτελούνται, δημιουργούνται ορισμένα τοξικά και άκρως βλαβερά χημικά (οξειδωμένα) μόρια και συστατικά (που τα ονομάζουμε ελεύθερες ρίζες), τα οποία “επιτίθονται” κυριολεκτικά, σε χρήσιμες ουσίες και δομικά υλικά του σώματός μας (όπως η LDL-χοληστερόλη, ορισμένα είδη κυττάρων, το DNA των κυττάρων μας) με αποτέλεσμα την τροποποίησή τους, την ανεπανόρθωτη βλάβη ή την καταστροφή τους.
Για παράδειγμα, η επίδραση των ελευθέρων ριζών στο DNA, προκαλεί μεταλλάξεις που ίσως καταλήξουν στη γέννηση του καρκίνου.
Κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτές οι καταστροφικές ελεύθερες ρίζες υπερπαράγονται, οπότε οι βλάβες που προκαλούνται είναι εκτενέστερες, εντονότερες και σοβαρότερες. Αυτή η υπερδημιουργία ελευθέρων ριζών ονομάζεται οξειδωτικό stress. Με άλλα λόγια, στο σώμα μας αναπτύσσεται ένα είδος υπεροξείδωσης που θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει με την «σκουριά» που παρατηρείται στα μέταλλα! Ο οργανισμός του ανθρώπου διαθέτει αμυντικά συστήματα κατά των ριζών αυτών, αλλά όταν οι τελευταίες είναι ασύγκριτα υπεράριθμες, τότε η έμφυτη άμυνα του σώματός μας αποδεικνύεται ανεπαρκής, οπότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι δημιουργούμενες αλλοιώσεις να καταλήξουν σε χρόνιο νόσημα.
Μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν την εγκατάσταση του οξειδωτικού stress, είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως το καθημερινό άγχος της ζωής.
Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε από την εχθρική,
για την υγεία μας, δραστηριότητα του οξειδωτικού stress είναι να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν ορισμένες διατροφικές ουσίες, οι οποίες όταν υπάρχουν στον οργανισμό μας σε ικανοποιητικές ποσότητες, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν κατά τρόπο αποτελεσματικό τις ελεύθερες ρίζες, πριν αυτές προλάβουν να επιτελέσουν το καταστροφικό τους έργο.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες παρέχουν μία θωράκιση στο σώμα μας (μία δηλαδή αντιοξειδωτική προστασία). Σημαντικότερες είναι: βιταμίνες Ε και C, το β-καροτένιο, η λουτεΐνη, το συνένζυμο Q10 και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου, καταρράκτη των ματιών κλπ.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι εάν μόνο με την διατροφή μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα επίπεδα αυτών των προστατευτικών ουσιών.
Και για ορισμένες από αυτές, τούτο είναι εφικτό, όπως για τη βιταμίνη C και το β-καροτένιο, αφού αυτές οι βιταμίνες βρίσκονται σε αρκετές ποσότητες στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι σημαντικά επίπεδα βιταμίνης C των λαχανικών καταστρέφονται με τη συντήρηση και το μαγείρεμά τους.
Από την άλλη πλευρά, ενισχυμένες ποσότητες βιταμίνης Ε και συνενζύμου Q10, δεν είναι δυνατόν να προσληφθούν μόνο με την διατροφή. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις στα φυτικά λάδια (και το ελαιόλαδο), οπότε για να επιτευχθούν αντιοξειδωτικά επίπεδά της στον οργανισμό θα πρέπει συστηματικά να καταναλώνεται μία μεγάλη ποσότητα λαδιού, πράγμα που θα συνοδεύεται και από μία υψηλότατη θερμιδική πρόσληψη. Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε τρόφιμα που δεν μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά (π.χ. στις σαρδέλες). Στις περιπτώσεις αυτές, τη λύση θα τη δώσει ένα εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, που θα περιέχει τα συστατικά αυτά σε κατάλληλες (και όχι υπερβολικά υψηλές) ποσότητες.
Συμπέρασμα: η ωφέλιμη αντιοξειδωτική προστασία, επιτυγχάνεται με την συνιστώμενη τροποποίηση του διαιτολογίου μας (περισσότερα ωμά λαχανικά και φρούτα) σε συνδυασμό με ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής
το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες στις ενδεδειγμένες αναλογίες.

Νικόλαος Κιούσης
Παθολόγος – Υγιειονολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ