• Κυριακή, 05 Ιούλιος 2020 | 18:53
Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Ποιά τα οφέλη της κατανάλωσης χυμού παντζαριών σε καρδιακούς ασθενείς;

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Heart Failure δείχνει ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένου χυμού παντζαριών μπορεί να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Με βάση την τάση μιας αναπτυσσόμενης μελέτης η οποία προτείνει ότι η λήψη διαιτητικών νιτρικών βελτιώνει την απόδοση των μυών σε πολλούς αθλητές, πολλοί ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις στην Ουάσινγκτον, θέλησαν να διερευνήσουν εάν ο πόσιμος συμπυκνωμένος χυμός παντζαριών –ο οποίος έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα- θα μπορούσε να αυξήσει την μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες ανέφεραν δεδομένα από εννέα ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Δύο ώρες μετά την αγωγή, οι ασθενείς έδειξαν μια αύξηση 13% της ισχύος στους μύες που εκτείνουν το γόνατο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το πιο σημαντικό όφελος προέκυψε όταν οι μύες κινούνταν στις πιο υψηλές ταχύτητες. Η αύξηση της μυϊκής απόδοσης ήταν σημαντική σε γρήγορες και βασισμένες στη δύναμη δράσεις, αλλά οι ερευνητές δεν είδαν καμία βελτίωση στην απόδοση κατά τη διάρκεια δοκιμών μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος που μετρούσαν την μυϊκή κόπωση.

Οι ασθενείς σε αυτήν την έρευνα έγιναν ουσιαστικά «μάρτυρες του εαυτού τους», με τον καθένα να λαμβάνει ως αγωγή ένα χυμό από παντζάρια και έναν ταυτόσημο χυμό παντζαριών τύπου placebo από τον οποίο είχε αφαιρεθεί μόνο η περιεκτικότητα σε νιτρικά. Υπήρξε μια περίοδος 1-2 εβδομάδων μεταξύ των συνεδριών, ώστε να είναι σίγουροι ότι οποιεσδήποτε επιπτώσεις της πρώτης θεραπείας δεν θα μεταφέρονταν στη δεύτερη. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ούτε οι συμμετέχοντες, ούτε οι ερευνητές γνώριζαν τη σειρά με την οποία οι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία με τον χυμό παντζαριών και με το χυμό placebo.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ακόμη ότι οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν σημαντικές παρενέργειες από το χυμό παντζαριών, όπως επίσης δεν παρουσιάστηκε αύξηση των καρδιακών παλμών ή πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι σημαντική σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ένα πρόβλημα της γήρανσης είναι ότι οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι, «αργοί» και λιγότερο ισχυροί», δήλωσε, Andrew R. Coggan ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής ακτινολογίας. «Πέρα από μια ορισμένη ηλικία, οι άνθρωποι χάνουν περίπου 1% ανά έτος της μυϊκής λειτουργίας τους. Αν μπορούμε να ενισχύσουμε τη μυϊκή δύναμη, όπως πράξαμε σε αυτή τη μελέτη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό όφελος για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.»

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti(a)gmail.com

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%