Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Όλη η μεσογειακή διατροφή σε ένα μόνο «πιάτο»

Το ‘πιάτο’ γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία από το Food Standards Agency.

Μεσογειακη διατροφη

Περισσότερο κατανοητό και πρακτικό, το «πιάτο» απεικονίζει όχι μόνο τις ομάδες τροφίμων και τα τρόφιμα που ενδείκνυται να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, αλλά και τις μερίδες στις οποίες συνιστάται να τρώγονται.

Είναι γεγονός πως, παρόλη την προσπάθεια που γίνεται, υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση και σύγχυση ως προς το ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνονται συχνότερα και ποιες σποραδικά και πώς μπορεί κανείς να εφαρμόσει τους κανόνες που αφορούν μια ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητά του.

Μέχρι τώρα, η πλέον γνωστή διατροφική πυραμίδα, δεν απαντούσε ευκρινώς στα ερωτήματα αυτά.

Η έντονη επιθυμία των περισσοτέρων να επιτύχουν «εξπρές» απώλειες βάρους και, βέβαια, η εκμετάλλευση αυτού από τους «ειδικούς» έχει οδηγήσει στην λανθασμένη άποψη για το τι είναι καλό και τι όχι να τρώμε και πώς να ακολουθούμε με ισορροπημένη διατροφή.

Για του λόγου το αληθές, σε ένα δημοψήφισμα που έγινε σχετικά με το «πιάτο» και τι μηνύματα περνάει σχετικά με τη διατροφή, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως στοχεύει στην αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ενώ μόνο το 11% ανέφερε πως χρειάζεται να τρώμε αρκετά αμυλώδη τρόφιμα.

Αν και το «πιάτο» απεικονίζει καθαρά την κατανάλωση ψωμιού, πατάτας και άλλων τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, λίγοι αναγνωρίζουν τη σημασία και τα οφέλη από την κατανάλωσής τους.

Η δημιουργία του «πιάτου», τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μία πολύ έξυπνη κίνηση για τη βελτίωση του διατροφικού επιπέδου και, κατ’ επέκταση, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Το «πιάτο» είναι παράλληλα πολύ περιεκτικό, απλό και εύκολα κατανοητό ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμβαδίσει με τις προτάσεις του.

Το Αμερικάνικο «πιάτο» διαχωρίζεται σε 4 κομμάτια όπου το καθένα αντιπροσωπεύει μία ομάδα τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, ενώ στο πλάι ένα μικρό κυκλάκι αντιπροσωπεύει την ομάδα των γαλακτοκομικών.

Η Βρετανική εκδοχή του «πιάτου» είναι περισσότερο εξελιγμένη και επεξηγηματική. Χωρισμένο σε 3 ίσα μέρη, το ένα αντιπροσωπεύει τα φρούτα και τα λαχανικά, το 2ο τα αμυλώδη ενώ το 3ο μέρος είναι διαχωρισμένο σε άλλα 3 κομμάτια εκ των οποίων το 1ο αντιπροσωπεύει την κατανάλωση πρωτεΐνης, το 2ο την ομάδα των γαλακτοκομικών ενώ το 3ο και μικρότερο κομμάτι τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά.

Όπως, προαναφέρθηκε, η Βρετανική εκδοχή είναι περισσότερο επεξηγηματική αφού εξηγεί ποια τρόφιμα ανήκουν στην κάθε ομάδα όχι μόνο με λέξεις αλλά και με φωτογραφίες.

Το κάθε πιάτο είναι βασισμένο στις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας, για αυτό και υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσά τους.

Η χρήση του «πιάτου» οριοθετεί τα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής και δείχνει, πολύ απλά, πώς πρέπει να είναι το πιάτο μας και τι να περιέχει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Χρησιμοποιώντας το ως βάση της καθημερινής διατροφής, μπορεί κανείς, με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, να μάθει να τρέφεται σωστά.

Το μυστικό είναι να μπορέσει κανείς να συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για την υιοθέτηση ενός νέου πλάνου διατροφής και, κατ’ επέκταση, τρόπου ζωής, μέσω του οποίου οι δημιουργοί του «πιάτου» ευελπιστούν πως θα υπάρξει μείωση των φαινομένων παχυσαρκίας, αλλά και των ασθενειών που συνδέονται με αυτή, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ