• Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2019 | 12:59
Ολικής άλεσης δημητριακά και η σύνδεση τους με την καρδιακή υγεία Ολικής άλεσης δημητριακά και η σύνδεση τους με την καρδιακή υγεία

Πώς συνδέονται τα δημητριακά ολικής με την υγεία της καρδιάς;

 
  Έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια Αμερικανική Καρδιολογική εταιρία προτείνει ότι η δίαιτα πλούσια σε ολικής αλέσεως δημητριακά συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής ανεπάρκειας. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από την Ιατρική Μελέτη Υγείας, η οποία μελέτησε τον τρόπο ζωής και την υγεία περισσότερων από 10.000 αμερικανών γιατρών την χρονική περίοδο 1982-2006.

 Οι γιατροί που μελετήθηκαν, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας 54 ετών, συμπλήρωναν λεπτομερή διαιτολόγια κάθε χρόνο, που περιελάμβαναν ερωτήσεις για τις διατροφικές τους συνήθειες και τυχόν σοβαρές ασθένειες. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι περισσότεροι γιατροί κατανάλωναν ολικής άλεσης δημητριακά με μεγάλη συχνότητα. Ως ολικής αλέσεως δημητριακά ορίστηκαν εκείνα με περιεκτικότητα βρώμης ή πίτουρο τουλάχιστον 25%. Από τους 10,469 γιατρούς, που μελετήθηκαν το 1982, το 80% κατανάλωνε ολικής άλεσης δημητριακά, ενώ το 21% κατανάλωνε επεξεργασμένα δημητριακά. Περίπου 60% των γιατρών έτρωγαν δημητριακά ολικής άλεσης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.

  Παρά την υψηλή συνολική πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, υπήρχαν διαφορές στην υγεία της καρδιάς. Εκείνοι που έτρωγαν ολικής αλέσεως δημητριακά πρωινού επτά ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά 1/3 λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της μελέτης από εκείνους που δεν κατανάλωναν δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο κίνδυνος της καρδιακής ανεπάρκειας μειώθηκε περισσότερο από το 1/5 μεταξύ εκείνων που έτρωγαν ολικής αλέσεως δημητριακά πρωινού, δύο έως έξι φορές την εβδομάδα. Ακόμη και εκείνοι που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως μία φορά την εβδομάδα φάνηκε να έχουν κάποιο όφελος.

  Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών πρωινού ολικής αλέσεως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να οφείλεται στην επίδραση των προϊόντων ολικής αλέσεως στην πίεση του αίματος και στην LDL(κακή) χοληστερόλη.

  Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία έχει αποδειχθεί από πειραματικές μελέτες ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στους δείκτες υγείας της καρδιάς.

Πηγή: Djoussé & Gaziano (2007). Whole-grain breakfast cereal associated with reduced heart failure risk. American Heart Association 47th Annual Conference on Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention. Abstract 34. www.eurekalert.org/pub_releases/2007-03/aha-wbc022007.php

Ισμήνη Βιδάκη
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
ividaki @ amcstudent.edu.gr

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%