Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ορισμένα μπαχαρικά παρουσιάζουν πρεβιοτική δράση

Ορισμένα μπαχαρικά εμφάνισαν δραστηριότητα που μοιάζει με πρεβιοτική, προωθώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και καταστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Science εξετάζει την πρεβιοτική δυνατότητα, τη χημική σύνθεση, και την αντιοξειδωτική ικανότητα επτά μπαχαρικών εκχυλισμάτων: μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν, κανέλλα, ginger, ρίγανη, δεντρολίβανο, και κουρκουμάς.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξαγωγή στα μπαχαρικά χρησιμοποιώντας βραστό νερό, και έπειτα καθόρισαν την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και χαρακτήρισαν τα πιο σημαντικά τους χημικά συστατικά.

Χρησιμοποιώντας πιατέλες με άγαρ που περιείχαν σειριακά διαλύματα των ελαίων, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν τις επιδράσεις των ελαίων από μπαχαρικά στη βιωσιμότητα 88 αναερόβιων και προαιρετικών απομονωθέντων από εντερική μικροβιακή χλωρίδα.

Ένα σύνολο από 14 φαινολικά συστατικά, πιπερίνη, κιναμωμικό οξύ, κινναμαλδεΰδη ταυτοποιήθηκαν και αποτιμήθηκαν ποσοτικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εκχυλίσματα μπαχαρικών παρουσίαζαν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα που συσχετίζεται με τον συνολικό αριθμό των μεγάλων χημικών ουσιών.

Όλα τα εκχυλίσματα μπαχαρικών, εκτός από το κουρκούμη, αύξησαν την ανάπτυξη του Bifidobacterium spp. και Lactobacillus spp.  Όλα τα μπαχαρικά παρουσίασαν ανασταλτική δραστικότητα έναντι επιλεγμένων ειδών Ruminococcus.

Κανέλα, ρίγανη και δενδρολίβανο ήταν δραστικά έναντι επιλεγμένων στελεχών Fusobacterium και η κανέλα, το δενδρολίβανο και το κουρκούμη ήταν ενεργά έναντι του επιλεγμένου Clostridium spp.

Ορισμένα μπαχαρικά εμφάνισαν δραστηριότητα που μοιάζει με πρεβιοτική, προωθώντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και καταστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που υποδηλώνει τον πιθανό ρόλο τους στη ρύθμιση της εντερικής μικροβιολογίας και την ενίσχυση της γαστρεντερικής υγείας.

Η ταυτοποίηση και η ποσοτικοποίηση των φυτοχημικών ειδικών για τα μπαχαρικά έδωσαν πληροφορίες για τη δυνητική επίδραση αυτών των χημικών ουσιών στις μικροβιακές κοινότητες και δραστηριότητες του εντέρου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μελλοντική έρευνα για να μελετηθούν οι συνδέσεις μεταξύ των μεταβολών που προκαλούνται από το μπαχαρικό στο μικροβιολογικό έντερο και στο μεταβολισμό του ξενιστή και στην πρόληψη της ασθένειας σε ζωικά μοντέλα και ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ