Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Κρασί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένα ποτό που συνοδεύει τη μεσογειακή διατροφή είναι το κρασί.

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, αναστέλλοντας τη σύνθεση μίας πρωτεΐνης, της ενδοθηλίνης-1, η οποία συντελεί σημαντικά στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία.

Επίσης το κρασί λόγω κάποιων ενώσεων που περιέχει και συγκεκριμένα τις πολυφαινόλες, ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλής), ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι τιμές της LDL χοληστερόλης (κακής).

Ορισμένες έρευνες έχουν συσχετίσει τα άτομα που πίνουν κρασί να εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.

Υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι το κρασί και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη (resveratrol) που περιέχει, έχουν τόσο αντι-φλεγμονώδεις όσο και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα θετικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης του κρασιού για την καρδία και για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποδόθηκαν στις αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι φλαβονοειδείς ενώσεις που εμπεριέχονται σε αυτό.

Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία και στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Όσον αφορά τη σχέση κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και κινδύνου για νόσο του Αλτσχάιμερ, βρέθηκε σε επιδημιολογικές έρευνες ότι η μέτρια κατανάλωση του δημοφιλούς από αρχαιοτάτων χρόνων ποτού, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από την εν λόγω νόσο.

Τα ευρήματα των Ελβετών ερευνητών έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά τα κύτταρα να επιβιώσουν όταν υποβάλλονται σε οξειδωτικό στρες.

Ακόμα θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι η αφορμή για τις περισσότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αλλά και πραγματοποιούνται με θέμα το κρασί, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι το κρασί ήταν και παραμένει πολύ δημοφιλές, είναι το “Γαλλικό παράδοξο”.

Τι είναι όμως το “Γαλλικό παράδοξο”;

Συγκεκριμένα ενώ οι Γάλλοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη με αποτέλεσμα οι τιμές της χοληστερόλης να είναι αυξημένες, παρ’ όλα αυτά έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων.

Το παράδοξο, οφείλεται κυρίως, στη μέτρια κατανάλωση κρασιού με 1 ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, που είναι πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία.

Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ’ αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου.

Η θρεπτική αξία ανά ποτήρι (κόκκινο ή λευκό):

Θερμίδες: 79, υδατάνθρακες: 3,3 γρ., πρωτεΐνη: 0,2 γρ., λιπαρά: 0 γρ. και αιθυλική αλκοόλη: 9,6 γρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ