• Κυριακή, 08 Δεκέμβριος 2019 | 04:54
Τα όσπρια προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό απ’ ότι το κρέας Τα όσπρια προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό απ’ ότι το κρέας

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food & Nutrition δείχνει ότι γεύματα με βάση τα όσπρια, όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια, μπορεί να είναι πιο χορταστικά απ’ ότι το χοιρινό κρέας σαν βάση στα γεύματα.

Στη μελέτη, 43 νεαροί άνδρες κατανάλωσαν διαφορετικά γεύματα που αποτελούνταν από φασόλια / μπιζέλια, μοσχάρι και χοιρινό. Τα γεύματα ήταν είτε υψηλής πρωτεΐνης που βασίζεται στο μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, είτε υψηλή σε πρωτεΐνες με βάση τα όσπρια (φασόλια και μπιζέλια), ή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με βάση τα όσπρια.

Οι ερευνητές κατέγραψαν υποκειμενική αίσθηση της όρεξης των συμμετεχόντων κατά την έναρξη και κάθε μισή ώρα με τη χρήση οπτικών αναλογικών κλιμάκων, μέχρι το κυρίως γεύμα τους 3 ώρες μετά το γεύμα δοκιμής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν πλούσια σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση τα φασόλια και τα μπιζέλια, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους, από ό, τι αν είχαν φάει ένα γεύμα με βάση το κρέας. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ένα λιγότερο πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα με βάση τα φασόλια και τα μπιζέλια ήταν σχετικά ίδιο από θέμα κορεσμού και γεύσης με το γεύμα που ήταν πλούσιο σε πρωτεΐνες κρέατος.

"Είναι κάπως αντίθετο με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι πρέπει κανείς να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, διότι αυξάνει τον κορεσμό περισσότερο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Anne Raben, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού. "Πλέον, βλέπουμε ότι μπορεί κανείς να φάει ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα, με λιγότερη πρωτεΐνη, και να επιτύχει την ίδια αίσθηση πληρότητας.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες που απαιτούνται για μια οριστική απόδειξη, φαίνεται να έχουν σαν βάση τα γεύματα με λαχανικά συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε φασόλια και μπιζέλια και τα δύο μπορούν να χρησιμεύσουν ως μια μακροπρόθεσμη βάση για την απώλεια βάρους και ως βιώσιμη διατροφική συνήθεια. "

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%