• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 17:25
Τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού Τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού

Τα παιδιά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας δείχνει ότι τα παιδιά στην Αμερική καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα, γεγονός το οποίο τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή τους.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφικής έρευνας και εξέτασης (NHANES) του έτους 2011-2012, ερευνητές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.142 παιδιών ηλικίας 6-18.

Βρήκαν ότι η μέση πρόσληψη νατρίου για τα παιδιά ήταν 3.256 mg ανά ημέρα, μη συμπεριλαμβανομένων των τυχόν πρόσθετων άλατος στο τραπέζι. Η συνιστώμενη δόση για τα παιδιά κυμαίνεται από 1.900 mg ανά ημέρα έως 2.300 mg ανά ημέρα ανάλογα με την ηλικία. Σχεδόν το 90% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα υπερέβησαν το ανώτατο όριο του νατρίου που συνιστάται για την ηλικία τους και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα εννέα παιδιά ηλικίας 8-17 είχαν ήδη αρτηριακή πίεση πάνω από τα φυσιολογικά όρια για την ηλικία, το φύλο και το ύψος τους, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος και ως ενήλικες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα είναι μια ποικιλία από διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, βρήκαν ότι το 39% του νατρίου που καταναλώνεται βρίσκεται στο δείπνο, το 31% βρίσκεται στο μεσημεριανό γεύμα, το 16% προέρχεται από σνακς και 14% βρίσκεται στο πρωινό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 10 είδη τροφίμων που ενοχοποιούνται τουλάχιστον για το 50% της πρόσληψης νατρίου που προσλαμβάνουν τα παιδιά . Σε αυτά περιλαμβάνονται η πίτσα, τα Μεξικάνικα πιάτα, τα σάντουιτς (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που περιέχουν μπιφτέκια), τα ψωμιά, τα αλλαντικά, οι σούπες, τα αλμυρά σνακς, το τυρί, το γάλα, και τα πουλερικά.

Κοιτάζοντας από πού αγοράστηκαν τα τρόφιμα με την περίσσεια άλατος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα από το μπακάλικο αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό 58% της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου, ενώ τα fast food / πίτσα ανέρχονται στο 16%, και το κυλικείο του σχολείου στο 10%.

"Με εξαίρεση του γάλακτος, το οποίο περιέχει φυσικά, νάτριο, οι 10 πρώτες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης νατρίου στα παιδιά των αμερικάνικων σχολείων το έτος 2011-2012 συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα στα οποία το νάτριο προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή κατά την διάρκεια της συσκευασίας" είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Zerleen Quader, αναλυτής δεδομένων με τη Διεύθυνση CDC πρόληψης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. "Το νάτριο καταναλώνεται όλη την ημέρα από πολλαπλά τρόφιμα, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης του νατρίου σε όλα τα τρόφιμα των ΗΠΑ."

Ενώ η πρόσληψη νατρίου υπερβαίνει καθημερινά τα συνιστώμενα επίπεδα σε όλους τους τομείς, η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο τα επίπεδα ήταν ακόμη υψηλότερα στους εφήβους ηλικίας 14-18 (3565 mg / ημέρα έναντι 3.256 mg / ημέρα για όλες τις ηλικίες) και ότι τα κορίτσια είχαν σημαντικά χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη από τα αγόρια (2919 mg / ημέρα για τα κορίτσια έναντι 3.584 mg / ημέρα για τα αγόρια). Ωστόσο, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην μέση πρόσληψη νατρίου με βάση την φυλή / εθνικότητα, το εισόδημα των νοικοκυριών ή την κατάσταση το βάρος του παιδιού.

 

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%