Logodiatrofis.gr
Παιδι

Παιδική Παχυσαρκία & «Οικονομική Κρίση»

Στις ημέρες μας, στην εποχή της λεγόμενης οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, αλλά και ανά την υφήλιο παρατηρείται έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η Ελλάδα εκτός των άλλων, διαθέτει και την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία εμφανίζοντας την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης με το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Εκτός από τα σκήπτρα που κρατάει στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα εμφανίζει και αρκετά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.

Τα πράγματα δυσκολεύουν αν λάβουμε υπόψη και τις απόψεις πλήθους ερευνητών που υποστηρίζουν πως η παιδική παχυσαρκία συνήθως ακολουθείται και στην ενήλικη ζωή, δημιουργώντας υπόβαθρο για αρκετά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή μελλοντικά.

Όσον αφορά στα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας, συνήθως κατηγορούνται οι καθημερινές ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών στον εξωσχολικό χρόνο, παρακολουθώντας πλήθος φροντιστηρίων και οι ελάχιστες δημόσιες υποδομές που προσφέρουν ευκαιρία άσκησης, οδηγούν σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

Ποια είναι όμως η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας?

Η οικονομική ύφεση που παρατηρείται τα τελευταία έτη σε εθνικό αλλά και ατομικό πλέον επίπεδο, ίσως δίνει την εντύπωση σε πολλούς πως είναι αντιστρόφως ανάλογη με την παιδική παχυσαρκία, λόγω του αναγκαστικού περιορισμού από τους περισσότερους των περιττών εξόδων που σχετίζονται με την διατροφή όπως για παράδειγμα, περιορισμός των εξόδων σε εστιατόρια.

Ισχύει όμως αυτό?

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Affairs, παιδιά οικογενειών με χαμηλό οικονομικό προφίλ φαίνεται να είναι περισσότερο επιρρεπή στην κατανάλωση φθηνών, κακής ποιότητας fast foods τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών (κυρίως κορεσμένων και υδρογονομένων) που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Επίσης, τα μειωμένα έσοδα της οικογένειας εν όψει της οικονομικής κρίσης, οδηγούν και την μητέρα στην αναζήτηση εργασίας συμβάλλοντας έτσι στην παιδική παχυσαρκία, καθώς θα αφιερώνει λιγότερο χρόνο στο μαγείρεμα, αυξάνοντας την πιθανότητα η οικογένεια να καταναλώνει προπαρασκευασμένες τροφές.

Ακόμη, τα παιδιά αυτών των οικογενειών φαίνεται να διαθέτουν περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση, σε αντίθεση με τα άλλα παιδιά που αφιερώνουν τον αντίστοιχο χρόνο σε αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, η αύξηση της τιμής των φρούτων και των λαχανικών καθιστούν απαγορευτική την κατανάλωση τους σε πλήθος οικογενειών,  αποκλείοντας έτσι από το καθημερινό διαιτολόγιο υγιεινά τρόφιμα, υψηλής ποιότητας.

Συνεπώς, φαίνεται πως τα οικογενειακά έσοδα έχουν σημαντική επίδραση στην παιδική παχυσαρκία, με τα χαμηλότερα εισοδήματα να αποτρέπουν την αγορά υγιεινών τροφίμων υψηλής ποιότητας, αλλά ακόμη και την φυσική δραστηριότητα είτε λόγω επιλογής γειτονιάς που δεν δίνει ευκαιρίες άσκησης είτε λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εξόδων που απαιτούνται για άθληση σε ιδιωτικό γυμναστήριο.

Θωμάς Παλικρούσης
Tεχνολόγος Τροφίμων, MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: palikroutomm @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ