• Πέμπτη, 02 Ιούλιος 2020 | 22:46
Παρουσιάζω υψηλή πίεση τι θα πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου; Παρουσιάζω υψηλή πίεση τι θα πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί μία από τις σοβαρότερες διαγνωστικές παραμέτρους που εκφράζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η υψηλή πίεση σε συνδυασμό με τη χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το αυξημένο σωματικό βάρος, το ανεπαρκές διαιτολόγιο και το στρες αποτελεί τη χειρότερη δυνατή σχέση που διαβάλλει σε σοβαρό βαθμό την υγεία.

Συνεπώς, είναι σημαντικό η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση το διαιτολόγιο σας θα πρέπει να είναι προσεγμένο σε θερμίδες και να περιέχει επαρκή ποσότητα φρούτων, λαχανικών αλλά και καλίου και ασβεστίου. Παράλληλα θα πρέπει να είναι φτωχό σε λίπος (κορεσμένα λιπαρά), σε οινόπνευμα, σε νάτριο (δηλαδή το αλάτι θα πρέπει να αποφεύγεται).

Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο «κρυμμένο» αλάτι στα τρόφιμα.

Η μείωση του αλατιού στη μαγειρική δεν συνεπάγεται και την αυτόματη κατάργησή του από τη διατροφή μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι «κρύβεται» σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε χωρίς, εμφανώς, να έχουν αλμυρή γεύση, όπως για παράδειγμα σε ένα γλυκό.

Νεότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα. Καλό είναι να επιλέγετε ειδικά προϊόντα που περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ροφήματα με χυμό φρούτων και τα προϊόντα επάλειψης, όπου όταν καταναλώνονται καθημερινά σε ποσότητες 100ml και 20γρ (1 κουταλιά της σούπας), αντίστοιχα, παρέχουν 600mg και 465mg καλίου.

Τέλος, 30 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα έχουν ευεργετική επίδραση στην ουσιαστική αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
- Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%