Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγές

Παστίτσιο με πένες

Μία υπέροχη συνταγή, με πλούσια θρεπτική και αντιοξειδωτική αξία της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 1 ώρα

  • Ψήσιμο: 45΄

  • Μερίδες: 6

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

Για το παστίτσιο

  • 400 γρ. πέννες ριγέ ΗΛΙΟΣ
  • 800 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός), από ελιά ή ποντίκι
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, Arla
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω να κάψει καλά και σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη και φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, σκέτη.
  2. Οταν κάψει πολύ καλά ρίχνω τον κιμά και τον ανακατεύω γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντάς τον ώστε να απλωθεί παντού. Τον καβουρδίζω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Προσθέτω το βούτυρο και το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
  4. Σβήνω με το κρασί, το αφήνω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι κανέλας.
  5. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό.
  6. Μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το σκληρό τυρί Δανίας και το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
  7. Στο μεταξύ βάζω να βράσουν οι πέννες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις σουρώνω και τις αφήνω κατά μέρος.

Για την κρέμα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα ζεσταίνω μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα.
  3. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας ασταμάτητα με με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο.
  4. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά.
  5. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα.
  6. Τέλος, ρίχνω την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύω.

Συναρμολόγηση:

  1. Ρίχνω τις μισές πένες σε ένα μεγάλο πυρίμαχο και βαθύ ταψί, με διαστάσεις περίπου 24 x 34 εκ. και απλώνω τον κιμά.
  2. Καλύπτω με τις υπόλοιπες πένες και σκεπάζω με τη κρέμα την οποία απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
  3. Πασπαλίζω καλά με την τριμμένη φρυγανιά.
  4. Ψήνω το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η κρέμα.
  5. Αφήνω το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, το κόβω σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία παραδοσιακή και λαχταριστή συνταγή σε μία υπέροχη έκδοση, με τη γευστική σφραγίδα της Ντίνας!

Τα ζυμαρικά, δηλαδή οι πένες, παρέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών της οικογένειας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό.

Ο κιμάς που περιέχεται στο παστίτσιο παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξία και σίδηρο, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ισχυρού μυϊκού συστήματος.

Οι διατροφικές ιδιότητες του πιάτου ολοκληρώνονται με την παροχή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι το λυκοπένιο και η ρεσβερατρόλη, οι οποίες αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε κινδύνους που προέρχονται από την έκθεση του οργανισμού σε οξειδωτικούς παράγοντες.

Το γεγονός αυτό συμβάλει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού, γεγονός που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα λόγω του απειλητικού κορωνoϊού.

Η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη  συνταγή, όπως και το τυρί, βοηθούν στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και στην καλή υγεία των οστών.

Η παρουσία του βουτύρου “απογειώνει” όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D και σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ