Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγές

Πατάτες Ογκρατέν με αμύγδαλο

Μία γευστική συνταγή, της Ντίνας Νικολάου, η οποία παρέχει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

  • Προετοιμασία: 30΄

  • Ψήσιμο: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες)

  • 1 κιλό πατάτες
  • 10 φέτες ζαμπόν
  • 200 γρ. λαρδί ή μπέικον κομμένο σε κυβάκια
  • 700 ml  κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 150 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε πούδρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak, για το άλειμμα του ταψιού
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω την κρέμα γάλακτος με το λαρδί ή το μπέικον σ’ ένα κατσαρολάκι.
  2. Καθαρίζω τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβω στη μέση και αφαιρώ το φίτρο τους.
  3. Καρφώνω το πρώτο μισό του σκόρδου σε ένα πηρούνι και το τρίβω μέσα στο ταψί μου. Όσο περισσέψει το ρίχνω στην κρέμα.
  4. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα κομμάτια σκόρδου.
  5. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί η κρέμα.
  6. Αποσύρω από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνω φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αφήνω το μίγμα να κρυώσει ελαφρά.
  7. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λεπτές φέτες.
  8. Βουτυρώνω το ταψί. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  9. Στρώνω στο ταψί τις πατάτες και πασπαλίζω με πούδρα αμυγδαλόσκονης.
  10. Αλατοπιπερώνω και απλώνω μια στρώση τυρί.
  11. Ρίχνω λίγη από την κρέμα με το λαρδί.
  12. Συνεχίζω με μια στρώση ζαμπόν.
  13. Επαναλαμβάνω τη διαδικάσια (πατάτες, αμυγδαλόπουδρα, τυρί, ζαμπόν, τυρί, κρέμα γάλακτος).
  14. Τελειώνω με μια στρώση πατάτες.
  15. Ρίχνω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζω με αμυγδαλόπουδρα.
  16. Ψήνω για 1 ώρα περίπου.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία γευστική συνταγή, με την υπογραφή της Ντίνας, η οποία παρέχει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Η θρεπτικότητα της συνταγής ενισχύεται από το συνδυασμό θαυμάσιων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι η βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα και αλυσίνης από το σκόρδο, τα οποία δρουν προστατευτικά εναντίον διάφορων μορφών καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μία γευστική πρόταση που παρουσιάζει ιδιαίτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Η παρουσία του βουτύρου, της κρέμας γάλακτος και του σκληρού τυριού Δανίας “απογειώνει” όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D, σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για ισχυρά οστά.

Ο συνδυασμός του ασβεστίου με τη βιταμίνη D αποτρέπει από τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και παράλληλα συμβάλει στην ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού, πράγμα που το έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα λόγω της απειλητικής πανδημίας του κορωνoϊού.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ