• Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2020 | 05:03
Πατατόπιτα στο τηγάνι γεμιστή με τυρί και πράσο Πατατόπιτα στο τηγάνι γεμιστή με τυρί και πράσο

Μια πεντανόστιμη τραγανή και θρεπτική πατατόπιτα που θα λατρέψετε από την Ντίνα Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 15´

  • Μαγείρεμα: 30´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μικρά πράσα, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος)
  • 700 γρ. πατάτες
  • 150 γρ. pasta & gratinar Arla, + λίγo επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Αλάτι θαλασσινό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζω τις πατάτες, τις τρίβω στο χοντρό του τρίφτη, τις αλατίζω και τις αφήνω στο σουρωτήρι.
  2. Βάζω ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  3. Ρίχνω 20 γρ. από το βούτυρο και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν ρίχνω τα πράσα.
  4. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Αδειάζω τα πράσα σε ένα πιάτο και σκουπίζω το τηγάνι με χαρτί κουζίνας.
  6. Βάζω τις τριμμένες πατάτες σε μια βαμβακερή πετσέτα και τις στίβω καλά για να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους.
  7. Βάζω ξανά το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνω 20 γρ. βούτυρο και 1 κουταλιά ελαιόλαδο.
  8. Ρίχνω τις μισές τριμμένες πατάτες, πιέζω με μια σπάτουλα για να καλύψω όλη την επιφάνεια του τηγανιού σε ομοιόμορφη στρώση.
  9. Απλώνω τα σοταρισμένα πράσα και το τυρί και σκεπάζω με τις υπόλοιπες τριμμένες πατάτες.
  10. Σκεπάζω το τηγάνι και ψήνω για 8-10 λεπτά (ελέγχω τακτικά αν ροδίσουν από την κάτω μεριά).
  11. Με τη βοήθεια ενός πιάτου, βγάζω την πίτα και ρίχνω στο τηγάνι το τελευταίο βούτυρο και ελαιόλαδο.
  12. Αναποδογυρίζω την πίτα με τη βοήθεια του πιάτου και σκεπάζω με το καπάκι.
  13. Μαγειρεύω για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει και από την κάτω μεριά.
  14. Σερβίρω την πίτα ζεστή πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο τυρί.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μια πεντανόστιμη τραγανή και θρεπτική πατατόπιτα που θα λατρέψετε από την αγαπημένη μας Ντίνα.

Παρόλο που η πατάτα συχνά, κατηγοριοποιείται για την αύξηση του σωματικού βάρους, έχει εξαιρετική διατροφική αξία.

Συγκεκριμένα, αποτελεί πηγή φυτικών ινών & βιταμινών Β, αλλά είναι και πλούσια σε βιταμίνη C!

Ακόμα, το πράσο περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Έχει λίγες θερμίδες ενώ τα επιμήκη κοτσάνια του παρέχουν καλές ποσότητες διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

Τέλος, το μείγμα τυριών απογειώνει τόσο τη γεύση όσο και τη θρεπτική αξία της πίτας αφού προσφέρει ασβέστιο, βιταμίνη D και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του του καρδιαγγειακού, αναπαραγωγικού, ανοσοποιητικού και νευρικού σύστημα.

Το πιο σημαντικό είναι πως περιέχει μικρά ποσά λακτόζης γι’ αυτό και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%