• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 21:02
Παχύσαρκοι | Έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για βιταμίνη Ε προσλαμβάνουν λιγότερη Παχύσαρκοι | Έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για βιταμίνη Ε προσλαμβάνουν λιγότερη

Τα παχύσαρκα άτομα προσλαμβάουν λιγότερη βιταμίνη Ε ενώ χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.

 

Τα παχύσαρκα άτομα απορροφούν λιγότερη βιταμίνη Ε όταν απαιτείται περισσότερη για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων από το μεταβολικό στρες, όπως αναφέρουν ερευνητές.

Η μελέτη που διεξήχθη από το Ohio State University (OSU) και το Linus Pauling Institute at Oregon State University ερεύνησαν πως η μορφή διαθεσιμότητας της βιταμίνη Ε α-τοκοφερόλης επηρεάζεται από την πρόσληψη γαλακτοκομικών  προϊόντων σε άτομα με Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜετΣ).

‘’Βρήκαμε ότι οι ιστοί παχύσαρκων ατόμων απορρίπτουν την πρόσληψη μερικών λιπιδίων επειδή ήδη έχουν αρκετό λίπος, ‘’ ανέφερε η Margaret Traber’’ καθηγήτρια του College of Public Health and Human Sciences at OSU και διευθύντρια ερευνητικού στο Linus Pauling Institute.’’    

‘’ Κατά την διεργασία απέρριψαν επίσης την συσχέτιση της βιταμίνης Ε. Παρόλο που οι ιστοί αντιμετωπίζουν σοβαρό οξειδωτικό στρες, η διανομή της βιταμίνης D προς αυτούς αποδυναμώνεται και δεν προσλαμβάνουν αρκετό από αυτό το σημαντικό μικροθρεπτικό.

Λιπαρά και βιταμίνη Ε

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα λιπαρά παράγουν οξειδωτικά που αυξάνουν το μεταβολικό στρες. Οι βιταμίνη Ε μαζί με την βιταμίνη C και μερικά άλλα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές διατροφικές άμυνες ενάντια σε αυτό το πρόβλημα. Παρόλα αυτά εκατομμύρια Αμερικανοί περισσότερο από το 92%  με κάποιες μετρήσεις καταναλώνουν δίαιτες ανεπαρκές σε βιταμίνη Ε και συχνά το μισό από το επιθυμητό ποσοστό.

Το Ohio State University (OSU) ανέφεραν ότι το μεταβολικό σύνδρομο (ΜετΣ) επηρεάζει περισσότερους από έναν στους τρείς ενηλίκους στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τρία στα πέντε κοινά ζητήματα που αυξάνουν τις ανησυχίες για την υγεία σχετικά με το περίσσιο κοιλιακό λίπος, υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL και/ή υψηλά επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.  

Στοιχεία μελέτης 

Φάνηκε ενδιαφέρον στους ερευνητές, πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν την φαρμακοκινητική της α-τοκοφερόλης στο ΜετΣ, θεωρώντας πως, ως ένα λιποδιαλυτό μικροθρεπτικό συστατικό η βιταμίνη Ε θα ήταν διαθέσιμη στα αυξημένα επίπεδα σε παχύσαρκα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά τρόφιμα.

Η τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη διπλή-τυφλή μελέτη που διεξήχθη σε υγιή άτομα και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο που τους χορηγήθηκε ενθυλακωμένη α-τοκοφερόλη σε προτεινόμενα ημερήσια επίπεδα είτε με χωρίς λιπαρά, μειωμένα λιπαρά ή πλήρες γάλα πριν την συλλογή αίματος. (σε διάστημα 72 ωρών)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας, αυξάνοντας τις ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων δεν επηρέασαν την βιοδιαθεσιμότητα της α-τοκοφερόλης. Η ομάδα με το ΜετΣ είχαν χαμηλή απορρόφηση της α-τοκοφερόλης σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό που συμμετείχαν. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους απαιτούν υψηλές διαιτολογικές απαιτήσεις της βιταμίνης Ε για ενήλικές με μεταβολικό σύνδρομο (ΜετΣ).

Η απώλεια βάρους μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε  ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

‘’… όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών, ανέφερε ο Traber.  Αυτό έχει νόημα εάν προσπαθείς να μειώσεις θερμίδες αλλά τα λιπαρά είναι οι πιο σημαντικές πηγές για την βιταμίνη Ε. με αποτέλεσμα κατά την απώλεια βάρους μερικές φορές πραγματικά μπορεί να χειροτερέψει μια ανεπάρκεια συστατικών.

Μια λογική προσέγγιση θα ήταν είπαν ότι θα ήταν να προσπαθήσουν να έχουν μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή ακόμη και αν προσπαθούν να χάσουν βάρος ενώ παίρνουν μια ημερήσια πολυβιταμίνη η οποία περιλαμβάνει το 100%  της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Ε, η οποία είναι 15mg την ημέρα για τις ΗΠΑ.

Το European Food Safety Authority (EFSA)’s Dietetic Products , Nutrition and Allergies (NDA) panel έχει καθιερώσει ως επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Ε τα 13mg/ημέρα για τις γυναίκες και 11mg/ημέρα για τους άνδρες.

Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition   

Επιμέλεια Κειμένου
Αντώνης Κυρίτσης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
antwnakis1986@yahoo.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%