• Σάββατο, 19 Οκτώβριος 2019 | 17:26
Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης.

Έρευνα

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE δείχνει ότι η υπερβολική παχυσαρκία βλάπτει την ικανότητα των ποντικιών να ανιχνεύουν τα γλυκά.

Η μελέτη σύγκρινε 25 φυσιολογικά ποντίκια με άλλα ίδιας γενιάς που ακολούθησαν δίαιτα υψηλή σε λίπος και έγιναν παχύσαρκα. Για να μετρήσουν την ανταπόκριση των ποντικιών σε διαφορετικές γεύσεις, η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια διαδικασία που ονομάζεται σηματοδότηση ασβεστίου. Όταν τα κύτταρα αναγνωρίσουν μια σίγουρη γεύση, υπάρχει προσωρινή αύξηση στα επίπεδα του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, και οι επιστήμονες μέτρησαν αυτή την αλλαγή.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα γεύσης από τα παχύσαρκα ποντίκια ανταποκρίθηκαν πιο αδύναμα όχι μόνο στη γλυκύτητα αλλά παραδόξως και στην πικράδα. Τα κύτταρα γεύσης και από τα δύο γκρουπ ποντικιών αντέδρασαν όμοια στο ουμάμι, γεύση που σχετίζεται με αλμυρά τρόφιμα και κρεατικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στον εγκέφαλο, καθώς και τα νεύρα που ελέγχουν το περιφερικό σύστημα γεύσης, αλλά κανείς δεν είχε ποτέ εξετάσει τα κύτταρα πάνω στη γλώσσα που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, είπε η επικεφαλής επιστήμονας Kathryn Medler, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο – στο πρώτο στάδιο της γευστικής οδού – τα ίδια τα κύτταρα υποδοχής γεύσης επηρεάζονται από την παχυσαρκία.

Τα παχύσαρκα ποντίκια έχουν λιγότερα κύτταρα γεύσης που ανταποκρίνονται ή και όχι στο γλυκό ερέθισμα.

 

Υπεύθυνη κειμένου

Μαριάννα Μπακάλη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

 

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%