• Κυριακή, 17 Νοέμβριος 2019 | 09:33
Οι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατικής νόσου Οι παχύσαρκοι έφηβοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατικής νόσου

Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για Διαβήτη Τύπου ΙΙ

Οι έφηβοι που είναι παχύσαρκοι μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ηπατική νόσο  ή καρκίνο του ήπατος σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska στη Σουηδία, έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι έφηβοι είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατική νόσο αργότερα στη ζωή τους από ότι οι άνδρες με φυσιολογικό βάρος.

Ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται επίσης με αύξηση κινδύνου για Διαβήτη Τύπου ΙΙ ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με πολύ αυξημένο κίνδυνο ηπατικής νόσου. Έφηβοι με παχυσαρκία και Διαβήτη Τύπου ΙΙ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατικά προβλήματα, όταν συγκρίνονται με μη-διαβητικούς και φυσιολογικού βάρους έφηβους, όπως υποστήριξαν οι ερευνητές .

¨Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη λήψη αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σε ένα πρώιμο στάδιο και συγκεκριμένα αναδεικνύει τον κίνδυνο του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ ως παράγοντα κινδύνου για ηπατική νόσο, ¨είπε Hannes Hagstrom από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska.

Το βάρος και τα επίπεδα της παχυσαρκίας αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι προβλέπεται τώρα να είναι παχύσαρκοι (έχοντας ΔΜΣ υψηλότερο από 30 Kg/ m2) μέχρι το 2030 , όπως δημοσίευσαν οι ερευνητές στο περιοδικό Gut noted .

'Παρεμβάσεις για τη μείωση της αύξησης του επιπολασμού του αυξημένου βάρους και της παχυσαρκίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί από νεαρή ηλικία για τη μείωση της μελλοντικής επιβάρυνσης της σοβαρής ηπατικής νόσου', δήλωσε ο Hagstrom.

Δάφνη Γκούμα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: goumadafni@gmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%