Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Πιείτε ένα ποτηράκι κρασί στην υγειά σας

Το κρασί είναι το πιο αρχαίο ποτό στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Παλαιοντολόγοι αναφέρουν ότι το αμπέλι έχει ιστορία 60 εκατομμυρίων χρόνων, συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από απολιθώματα που έχουν βρεθεί. 

«Το γοητευτικό κρασί, που κάνει ακόμη και έναν σοφό να τραγουδά και τον σηκώνει πάνω να χορέψει και φέρνει έξω λέξεις που ήταν καλύτερα ανείπωτες» 

Όμηρος, 800-700 π.χ., Οδύσσεια

Η λέξη κρασί

Υποδηλώνει τον αναμειγμένο με νερό οίνο, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί τους αναμειγνύοντας το με νερό σε αναλογία 1:3 (ένα μέρος κρασιού προς τρία μέρη νερού). «Άκρατος» λέγονταν ο ανόθευτος οίνος, η πόση του οποίου θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά την διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό.

Ιπποκράτειος Οίνος

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης προσέθετε στο κρασί αψίνθιο, ένα ξηρό ποώδες φυτό το οποίο χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση επιδημιών. Η μέθοδος αυτή ήταν πολύ διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα και το νέκταρ αυτό ονομαζόταν «Ιπποκράτειος Οίνος». Γνωστή ήταν επίσης και η προσθήκη ρητίνης.

Το «γαλλικό παράδοξο»

Η Γαλλία ήταν αυτή που έδειξε ότι το κρασί εκτός από απόλαυση μπορεί να προσφέρει και καλύτερη υγεία. Και εδώ έγκειται το «γαλλικό παράδοξο». Ως γνωστόν οι Γάλλοι καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα οποία συνάδουν με υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακές παθήσεις, βουλωμένες αρτηρίες. Οι Γάλλοι ωστόσο παρουσίαζαν χαμηλό ποσοστό παθήσεων της καρδιάς σε σχέση με άλλες χώρες που ακολουθούσαν  μια πιο υγιεινή διατροφή, γεγονός που όπως αποδείχθηκε ύστερα από χρόνιες έρευνες, οφειλόταν στην κατανάλωση κρασιού.

Κρασί και Υγεία

Το κρασί όπως αναφέραμε λατρεύεται εδώ και αιώνες από θεούς κι ημίθεους. Όπως είναι φυσικό λοιπόν παρέχει και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, αφού ο Ιπποκράτης πρώτος το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό. Το κρασί οφείλει τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μια ουσία, την ρεσβερατρόλη, η οποία του χαρίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά πολλές σοβαρές ασθένειες και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η ρεσβερατρόλη επίσης συμβάλει στην καλή μνήμη και βοηθά στο αδυνάτισμά. Γι αυτό το λόγο λίγο κρασάκι σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή και άσκηση δε θα βλάψει όσους είστε σε δίαιτα. Τα κόκκινα σταφύλια επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλουν σημαντικά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην βέλτιστή κυκλοφορία του αίματος.

Με το λευκό κρασί τι γίνεται;

Το λευκό κρασί φτιάχνεται από την σάρκα του σταφυλιού και όχι από τον φλοιό του, όπως το κόκκινο. Η ρεσβερατρόλη περιέχεται κυρίως στον φλοιό και στο κουκούτσι του σταφυλιού και γι αυτό πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες από αμερικανούς ερευνητές αποδεικνύουν πως και η σάρκα του σταφυλιού προσφέρει τελικά στον οργανισμό την ίδια προστατευτική δράση, όπως ακριβώς και ο φλοιός του.

Ωστόσο Προσοχή

Η μεγάλη και χρόνια κατανάλωση οποιαδήποτε μορφής αλκοόλ καταστρέφει την καρδιά, ανεξάρτητα από τις όποιες υγιεινές πτυχές ορισμένων αλκοολούχων ποτών. Μπορεί το «Στην υγειά μας» να είναι μια κοινή πρόποση σε πολλούς πολιτισμούς που συνδέεται με κατανάλωση αλκοόλ, απαιτείται όμως να κατανοούμε πλήρως την τεράστια σημασία του τι-και-πόσο- πίνουμε για την υγεία και την ευεξία μας.

Γι αυτό «Παν μέτρων άριστον».

Συντήρηση του κρασιού

Τα κρασιά διατηρούνται όλα σε θερμοκρασία 10-12οC. H θερμοκρασία σερβιρίσματος διαφέρει από κρασί σε κρασί και καθορίζεται σύμφωνα με το χρώμα ως εξής:

  • Αφρώδη 6-8οC
  • Λευκά 10-12oC
  • Ροζέ 12-14oC
  • Κόκκινο 16-18oC

Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην θερμοκρασία σερβιρίσματος διότι ένα λάθος σερβίρισμα μπορεί να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και την γεύση του κρασιού. Για τα καταστήματα υπάρχει ένα ειδικό ψυγείο-συντηρητής στο οποίο διατηρούνται τα κρασιά από την στιγμή που ανοιχτούν μέχρι 3 μήνες.

Συντήρηση στο σπίτι

Από την στιγμή που ανοιχτεί ένα μπουκάλι κρασί θα πρέπει να καταναλωθεί σε 2-3 ημέρες. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, για να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο θα πρέπει πέρα από τη σωστή θερμοκρασία συντήρησης (10-12οC) να προμηθευτούμε από το εμπόριο είτε μια τρόμπα αέρα που αφαιρεί το οξυγόνο, είτε μια ειδική αμπούλα για προσθήκη αζώτου.

Η σημασία των εδεσμάτων

Ο σωστός συνδυασμός κρασιού με το φαγητό είναι καθοριστικός καθώς ένας λάθος συνδυασμός μπορεί να κάνει ένα εξαιρετικό κρασί να μοιάζει μέτριο. Απεναντίας ένας σωστός συνδυασμός μπορεί να κάνει ένα μέτριο κρασί να μοιάζει πολύ καλό. Σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν επίσης τα συνοδευτικά, οι σαλάτες και ο τρόπος ψησίματος του κρέατος. Σε όλα τα μεγάλα εστιατόρια υπάρχουν ειδικοί σομελιέ οι οποίοι θα σας κατευθύνουν στην κατάλληλη επιλογή και καλό θα είναι να τους εμπιστευόμαστε.

Κρασί και μαγείρεμα

Στο μαγείρεμα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε το ίδιο κρασί με αυτό που πρόκειται να σερβίρουμε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το ανοιχτό χρώμα ενός φαγητού (π.χ. μανιτάρια) χρησιμοποιείστε λευκό κρασί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ