• Σάββατο, 30 Μάιος 2020 | 11:14
Πίτα ρατατούιγ Πίτα ρατατούιγ

Μία υπέροχη συνταγή της Ντίνας Νικολάου, η οποία προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού.

  • Προετοιμασία: 15΄

  • Ψήσιμο: 40΄

  • Μερίδες: 6-8

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε κύβους
  • 2 κολοκύθια, κομμένα σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κύβους
  • 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε κύβους
  • 400 γρ. ντομάτες ολόκληρες από κονσέρβα
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζω 50 γρ. από το βούτυρο να λιώσει.
  2. Ρίχνω όλα τα λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδια) και τα σοτάρω σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά.
  3. Προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω καλά και αφήνω να μαγειρευτούν για 10 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο ελάχιστο.
  4. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί κρέμα. Ανακατεύω καλά.
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  6. Αλείφω ένα ταψάκι 35x25 εκ. με λίγο βούτυρο και στρώνω 2 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  7. Αδειάζω το 1/3 από το μείγμα των λαχανικών και τα απλώνω να πάνε παντού.
  8. Πασπαλίζω με λίγη μοτσαρέλα.
  9. Σκεπάζω με δύο ακόμα φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και απλώνω ακόμη 1/3 από τη γέμιση και πασπαλίζω με τυρί.
  10. Επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά τη διαδικασία (φύλλα-γέμιση) και τέλος σκεπάζω με τα τελευταία βουτυρωμένα φύλλα.
  11. Γυρίζω τις άκρες τους για να δημιουργήσω ένα κόθρο γύρω από την πίτα.
  12. Βουτυρώνω με όσο βούτυρο έχει απομείνει και πασπαλίζω με το σουσάμι.
  13. Ψήνω την πίτα για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  14. Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω για 15 λεπτά πριν την κόψω.
  15. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μία υπέροχη συνταγή της Ντίνας, η οποία προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Τόσο το ασβέστιο, όσο και η βιταμίνη D παρέχονται πλουσιοπάροχα μέσω της συγκεκριμένης πρότασης και συμμετέχουν σε ένα διατροφικό «πάρτι» υψηλής θρεπτικής αξίας.

Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται κατά πρώτο λόγο με την υψηλή προστασία των οστών και βέβαια με την εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Προέρχονται αφειδώς από πολλαπλά τρόφιμα που περιλαμβάνονται ως συστατικά στη συνταγή μας όπως είναι το αγελαδινό βούτυρο, τη μοτσαρέλα τριμμένη και  το φρέσκο τυρί κρέμα.

Στην διατροφική μας εξίσωση δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την υπέροχη γεύση του πιάτου, η οποία προκύπτει από την παρουσία των παραπάνω μοναδικών τροφίμων. 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%