• Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2020 | 04:34
Πίτες με κολοκυθάκια, τυρί cottage & δυόσμο Πίτες με κολοκυθάκια, τυρί cottage & δυόσμο

Η συγκεκριμένη πρόταση της Ντίνας Νικολάου για Πίτες με κολοκυθάκια, τυρί cottage & δυόσμο, πέρα από την υπέροχη και παραδοσιακή γεύση, έχει να σου προσφέρει και πλήθος θρεπτικών συστατικών!

  • Προετοιμασία: 15´

  • Αναμονή: 1 ώρα

  • Ψήσιμο: 35´-40´

ΥΛΙΚΑ (3 πίτες)

Για τη ζύμη

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 ml χλιαρό νερό
  • 30 ml ελαιόλαδο για τη ζύμη + λίγο επιπλέον για το άλειμμα
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 400 γρ. Cottage Cheese Protein Arla
  • 150 γρ. Μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • 1 αυγό
  • ½ ματσάκι φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
  • ελάχιστο αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τυριά, το αυγό, τον δυόσμο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω και το αλάτι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνω εκεί το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το γιαούρτι.
  2. Ανακατεύω όλα τα υλικά με το χέρι μου, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να φτιάξω ζύμη.
  3. Τη ζυμώνω με τις γροθιές μου μέσα στο μπολ για 6-8 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και λεία. Αν βγει πολύ υγρή ή λασπώδης και κολλάει στα χέρια, ρίχνω λίγο αλεύρι, αν προκύψει πολύ στεγνή, προσθέτω λίγο χλιαρό νερό.
  4. Τη χωρίζω σε τρία ίσα κομμάτια, τα τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και τα αφήνω για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  6. Στρώνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου.
  7. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, με διάμετρο περίπου 20 εκ.
  8. Βάζω στο κέντρο του κάθε φύλλου 1 κουταλιά από το μείγμα τυριών και το απλώνω λίγο.
  9. Στρώνω λεπτές φέτες κολοκυθιού φροντίζοντας ενδιάμεσα να απλώνω και λίγο από το μείγμα τυριών.
  10. Ισομοιράζω το υπόλοιπο μείγμα τυριών και σκορπίζω 3-4 φέτες κολοκυθιού, τις οποίες πιέζω λίγο αλλά να μη βυθιστούν εντελώς.
  11. Πιάνω την άκρη του φύλλου και την κλείνω προς έτσι ώστε να αφήσω το κέντρο ακάλυπτο.
  12. Μεταφέρω τις πίτες στη λαμαρίνα και τις λαδώνω ελαφρά. Ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Οι πίτες έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα πολύ θρεπτικό σνακ ή πρωινό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει την θέση τους και στο μεσημεριανό μας γεύμα.

Η συγκεκριμένη πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας πέρα από την υπέροχη και παραδοσιακή γεύση, έχει να σου προσφέρει και πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Συγκεκριμένα, τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Οι παραπάνω βιταμίνες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης και εμποδίζουν την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης.

Από την άλλη, η μοτσαρέλα αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο, ως γνωστόν, είναι απαραίτητο συστατικό για τη υγεία των οστών και των δοντιών καθώς επίσης δρα συνεργατικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Η προσθήκη του cottage cheese protein αποδίδει σημαντικότατη ποσότητα πρωτεΐνη καζεΐνης ενώ παράλληλα δεν μας επιβαρύνει σε λίπος.

Τέλος, ο φρέσκος δυόσμος έρχεται να ολοκληρώσει γευστικά αυτές τις υπέροχες πίτες αλλά και να προσφέρει αρκετά μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, είναι πλούσιος σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, βιταμίνη C, φολικού οξέος, ριβοφλαβίνης και θειαμίνης.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%