• Σάββατο, 19 Σεπτέμβριος 2020 | 05:45
Πίτσα με τυρένια ζύμη, λουκάνικο & μοτσαρέλα Πίτσα με τυρένια ζύμη, λουκάνικο & μοτσαρέλα

Μια υπέροχη παραλλαγή της κλασικής πίτσας από την Ντίνα Νικολάου!

  • Προετοιμασία: 15´

  • Αναμονή: 2 ώρες

  • Ψήσιμο: 30´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

Για τη ζύμη

  • 280 ml χλιαρό νερό
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 8 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  • 625 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 70 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένo
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επιφάνεια

  • 200 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. μοτσαρέλα Arla, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • Λίγα φύλλα δεντρολίβανο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χλιαρό νερό, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι η μαγιά και η ζάχαρη να διαλυθούν. Αφήνω το μπολ για 5 - 7 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  2. Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, το τυρί και το αλάτι και ανακατεύω καλά. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και σταδιακά να σχηματιστεί ζύμη. Τη ζυμώνω για περίπου 6 - 7 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαστική και μαλακή. Αν κολλάει στα χέρια μου ρίχνω 2 κουτ. σούπας αλεύρι (όχι περισσότερο για να μην σφίξει η ζύμη).
  3. Την πλάθω σε μπάλα, την αλείφω με ελάχιστο ελαιόλαδο και τη βάζω σε ένα μπολ. Το σκεπάζω χαλαρά με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω για 1 - 1½ ώρα σε ένα σχετικά ζεστό σημείο (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ ή σε παράθυρο που το χτυπά ο ήλιος, μακριά όμως από ρεύματα αέρα), μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
  4. Στρώνω με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου. Κόβω τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και ανοίγω το καθένα με τα δάχτυλά μου, μέσα στο ταψί, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο πάχους όχι πάνω από 1/2 εκ. (αν θέλετμε μπορείτε να τα ανοίξετε με τον πλάστη, σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια).

Επιφάνεια:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  2. Αλείφω τα ζυμάρια με το μαλακωμένο βούτυρο, μοιράζω την σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζω με τη ρίγανη και την απλώνω να καλύψω όλη την επιφάνεια της ζύμης. Σκορπίζω το λουκάνικο και την πιπεριά, πασπαλίζω με πιπέρι και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, σκορπίζω τη μοτσαρέλα και το δεντρολίβανο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί. Τις σερβίρω ζεστές.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μια υπέροχη παραλλαγή της κλασικής πίτσας από την αγαπημένη μας Ντίνα.

Η επιλογή της μοτσαρέλας και του αγελαδινού βούτυρο στην συνταγή αποθεώνει τη γεύση όση και τη θρεπτική αξία της.

Συγκεκριμένα, παρέχουν ασβέστιο και βιταμίνες Α και D, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και με την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Ακόμα, το σκληρό τυρί Δανίας προσφέρει επιπρόσθετη προστασία στο ανοσοποιητικό αλλά παράλληλα χαρίζει υγιές δέρμα και μαλλιά.

Τέλος, το λουκάνικο πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, θα μας χορτάσει σίγουρα αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Δοκιμάστε σήμερα κιόλας τη συγκεκριμένη συνταγή

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%