• Τρίτη, 20 Αύγουστος 2019 | 01:41
Ποιές είναι οι διαφορές κίτρινων και άσπρων τυριών Ποιές είναι οι διαφορές κίτρινων και άσπρων τυριών

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Διάβασα ότι τα κίτρινα τυριά είναι πιο ασφαλή, λόγω μεγαλύτερης ωρίμανσης. Ποιές είναι οι διαφορές κίτρινων και άσπρων τυριών, όσον αφορά τις θερμίδες, τα λιπαρά, την ασφάλεια και τα θρεπτικά συστατικά. Είναι αλήθεια ότι τα άσπρα τυριά είναι πιο ελαφρά και εύπεπτα;

Οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία είναι ότι τα κίτρινα τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα) είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη D και ασβέστιο, σε σχέση με τα άσπρα τυριά (φέτα, ανθότυρο).

Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε καλό, καθώς τα κίτρινα περιέχουν περισσότερο νάτριο και λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα, σε σχέση με τα λευκά και κατά συνέπεια και περισσότερες θερμίδες.

Βασική διαφορά μεταξύ των λευκών και κίτρινων τυριών, πέρα από τη διαδικασία παρασκευής και ωρίμανσης, είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία, χαρακτηριστικό που καθορίζει τελικά τόσο τη θρεπτική όσο και την ενεργειακή τους πυκνότητα. Σχετικά με τα επίπεδα της ασφάλειας των δύο ειδών δεν υπάρχει κάποια διαφορά από τη στιγμή που είναι ορατές οι οργανοληπτικές τους ιδιότητες, όπως οσμή και εμφάνιση.

Οι γυναίκες, ανάλογα με το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκονται, έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο και για τον λόγο αυτό συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων από ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Για άτομα λοιπόν τα οποία ελέγχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους (π.χ. που προσπαθούν να χάσουν βάρος) επιλέγουμε το άσπρο τυρί.

Για άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη (παιδιά) ή που έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (π.χ. γυναίκες με οστεοπόρωση) επιλέγουμε τα κίτρινα τυριά.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η περιεκτικότητα ορισμένων Ελληνικών τυριών στα συστατικά τους:

Νάντια Αναγνωστή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%