Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Για ποιούς συνιστώνται τα τρόφιμα με προβιοτικά και σε τι ωφελούν;

Για ποιούς συνιστώνται τα τρόφιμα με προβιοτικά και σε τι ωφελούν;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Για ποιούς συνιστώνται τα τρόφιμα με προβιοτικά και σε τι ωφελούν;

Ο όρος «προβιοτικά» αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζωντανά στελέχη βακτηρίων που ομαλοποιούν την εντερική χλωρίδα και προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Η ισορροπία των ωφέλιμων και παθολογικών μικροβίων στο παχύ έντερο θεωρείται σημαντική για την υγεία, ενώ είναι απαραίτητη και για την πέψη αφού τα μικρόβια διασπούν τα τρόφιμα και μπορούν να συνθέτουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά (πχ. Βιταμίνη Β12).

Τα προβιοτικά προσλαμβάνονται με τη διατροφή μέσω του γάλακτος, του κεφίρ ή του γιαουρτιού.

Έχει βρεθεί πως οι προβιοτικές ουσίες προάγουν την παραγωγή πρωτεϊνών και αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς, επάγουν την παραγωγή ιντερφερονών και ιντερλευκινών και ενισχύουν τη δράση των μακροφάγων.

Άτομα που λάμβαναν με τη διατροφή τους γαλακτοβάκιλο casei, παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης IgA στο αίμα.

Ακόμα, εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση της φαγοκυτταρικής δραστηριότητας των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων του αίματος μετά την κατανάλωση γαλακτοβάκιλου εμπλουτισμένου με οξεόφιλο λακτοβάκιλο και Bifidobacterium bifidum (Marteau et al. 2001).

Η κατανάλωση γιαουρτιού, που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, έχει αναφερθεί ότι ευνοεί την παραγωγή της ιντερφερόνης γ (ΙFN-γ) από τα ανθρώπινα μονοκύτταρα (Roberfroid 2000).

Μερικές από τις τεκμηριωμένες δράσεις των προβιοτικών στην υγεία είναι οι ακόλουθες (López-Varela et al. 2002):

  1. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσανοχής στη λακτόζη
  2. Ανάπτυξη ανοσίας
  3. Εξασθένηση της εντερικής φλεγμονής
  4. Ομαλοποίηση της δυσλειτουργίας του εντερικού βλεννογόνου
  5. Μείωση των αντιδράσεων υπερευαισθησίας
  6. Ελαχιστοποίηση διάρκειας της ιογενούς διάρροιας
  7. Μείωση της δραστηριότητας των ενζύμων των βακτηριδίων των κοπράνων
  8. Πρόληψη της υποτροπής του επιφανειακού καρκίνου της κύστεως

Οι άνθρωποι που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα είναι καλό να λαμβάνουν προβιοτικά.

Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν συσχετίσει μεταβολικά και γαστρεντερικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, με την ανομοιογενή σύσταση του εντερικού μικροβιώματος.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ωφέλιμων βακτηρίων στη διατροφή των πασχόντων από αυτά τα νοσήματα δρα ευεργετικά, βελτιώνοντας λ.χ. τον δείκτη μάζας σώματος, την αντοχή στην ινσουλίνη και τα γαστρεντερικά συμπτώματά τους.

Στην περίπτωση της εντερικής δυσβίωσης, δηλαδή της διαταραχής της φυσιολογικής σύστασης του εντερικού μικροβιώματος, υπάρχουν ενδείξεις για τονωτική ή προστατευτική δράση ορισμένων ειδών προβιοτικών, τόσο στην μικροβιακή χλωρίδα καθ’ εαυτή όσο και στην φυσιολογία του ξενιστή (λ.χ. καταπράυνση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ