• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 05:50
Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της Echinacea στο ανοσοποιητικό Πολυάριθμες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της Echinacea στο ανοσοποιητικό

 Η κατανάλωση εχινάτσια χρησιμοποιείται για την έγκαιρη θεραπεία της γρίπης.

 

Μια έρευνα εξέτασε 473 ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης για λιγότερο από 48 ώρες και έδειξε ότι το σιρόπι Echinaforce Hotdrink (Α. Vogel Bioforce AG της Roggwil, Ελβετία) και η οσελταμιβίρη (Tamiflu , Hoffmann - La Roche AG , Ελβετία) έχουν περίπου ίσες θεραπευτικές επιδράσεις.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και αναγνωρίστηκε από τον Mark Blumenthal, ιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Βοτανικού Συμβουλίου ως «μια ακόμη σημαντική κλινική μελέτη που βοηθά στην τεκμηρίωση των οφελών του συγκεκριμένου ελβετικού εκχυλίσματος εχινάτσια».

Ακόμα, ο διευθύνων σύμβουλος του ABC, Stefan Gafner (PhD), πρόσθεσε πως «είναι ενδιαφέρων πως ένα κατασκευαστής φυτικών προϊόντων επενδύει σε μια τόσο καλά σχεδιασμένη κλινική μελέτη που αφορά φυτοθεραπευτικά προϊόντα». Ακόμα αναφέρει πως «ο συνδυασμός της εχινάτσια με την Ευρωπαϊκή κουφοξυλιά είχε το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με το φάρμακο οστελαμιβίρη στο πληθυσμό που συμμετείχε στην έρευνα, παρέχοντας έτσι στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος»

Ο Mark Blumenthal και ο Stefan Gafner σχολίαζαν ανεξάρτητα σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης αν και δεν είχαν κάποια σχέση με την ίδια την έρευνα.

Η Εchinacea purpurea (Ε. purpurea) ή αλλιώς μώβ λουλούδι είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα φυτικά προϊόντα στην αγορά. Μια μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases ( τόμος 7 , σελ. 437-480 ), έδειξε ότι η κατανάλωση εχινάτσια μπορει να μειώσει των κίνδυνο για εμφάνιση των κοινών κρυολογημάτων κατά περίπου 60%.

Ακόμα ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ σύνδεσαν τα αποτελέσματα 14 διαφορετικών μελετών με θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα σε μια από αυτές τις μελέτες βρήκαν πως η κατανάλωση εχινάτσια σε συνδιασμό με την βιταμίνη C μειώνει το κίνδυνο για κρυολόγημα κατά 86% ενώ όταν η εχινάτσια καταναλώνεται μόνη της μειώνει τον κίνδυνο για κρυολόγημα κατά 65%.

Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για την echinacea purpurea και ποιο συγκεκριμένα για το προιόν Echinaforce δημοσιεύτηκε το 2012 και έδειξε ότι η διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος μπορεί να μειωθεί κατά 26%, ενώ ο αριθμός των υποτροπιάζοντων κρυολογημάτων μειώθηκε κατά 60%. Αυτή η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη από εικονικό φάρμακο στην οποία έγινε κλινική δοκιμή με 755 συμμετέχοντες (M. Jaward et al. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, doi: 10.1155/2012/841315).

Μια νέα κλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου του ανοιχτής πρόσβασης περιοδικού Current Therapeutic Research, χρησιμοποίησε και αυτή ένα προϊόν Echinaforce και πιο συγκεκριμένα το σιρόπι Echinaforce Hotdrink το οποιο αποτελείται από το φυτό Ε.purpurea και από ρίζες της Ευρωπαικής κουφοξυλιάς (Sambucus nigra).

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 473 ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης για λιγότερο από 48 ώρες και οι οποίοι κατατάχθηκαν τυχαια ώστε κάποιοι να λάβουν το σιρόπι Echinaforce Hotdrink για 10 ημέρες ενώ κάποιοι οσελταμιβίρη για πέντε ημέρες το οποιο ακολουθούταν από την κατανάλωση ενός εικονικού φαρμάκου για πέντε ημέρες. Το προϊόν Echinaforce Hotdrink δεν είναι προστοπαρών διαθέσιμο στην Αμερική.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως παρόμοιος αριθμός ασθενών είχε ανακτηθεί και στις δύο ομάδες. Πιο συγκεκριμένα μετά την πρώτη μέρα το 1,5% των ασθενών που κατανάλωσαν το προιόν Echinaforce Hotdrink εμφάνισαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα συγκριτικά με 4,1% άτομα στην ομάδα που κατανάλωσαν οσελταμιβίρη. Ακόμα τα ποσοστά ανάκτησης για της ημέρες πέντε και δέκα ήταν 50,2% και 48,8%, και 90,1% και 84,8% αντίστοιχα.


Μελετώντας τα αποτελέσματα της έρευνας βλέπουμε πως και οι δύο παρεμβάσεις έχουν περίπου ίσες θεραπευτικές επιδράσεις. Ακόμα οι ερευνητές προσθέτουν πως η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών για την ομάδα που χρησιμοποίησε το Echinaforce ήταν μόνο 2,46%, ενώ για την ομάδα που χρησιμοποίησε το Tamiflu ήταν 6.45%, παρόλαυτα οι διαφορές αυτές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.

Ακόμα οι ερευνητές αναφέρουν, «Το Echinaforce Hotdrink αποδείχθικε σε αυτην την έρευνα ως αποτελεσματική θεραπεία για την οξεια θεραπεία της γρίπης με μεγαλύτερη ασφάλεια και η δράση του προϊόντος μπορεί να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητα του αναστολέα της νευραμιδάσης Oseltamivir».

Ακόμα αναφέρει πως «Η διαθεσιμότητα του χωρίς συνταγή γιατρού επιτρέπει την πολύ πρώιμη έναρξη της θεραπείας η οποία είναι βασική για την επιτυχία μιας οποιασδήποτε θεραπείας. Είναι εγγυημένο πως περεταίρω μελέτες θα πραγματοποιηθούν»

 

Αναΐς Ρενούφ
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
renouf @ amcstudent.edu.gr 

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%