• Σάββατο, 18 Ιανουάριος 2020 | 12:03
Ποτέ δεν είναι αργά για Μεσογειακή διατροφή Ποτέ δεν είναι αργά για Μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με μελέτη, ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθεί κανείς από την Μεσογειακή διατροφή.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι η προσκόλληση στην Μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην παράταση της ζωής, ακόμα και για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία και τη διατροφή 5200 ατόμων, ηλικίας 65 ετών και άνω, στην περιοχή Molise της Ιταλίας. Οι ενήλικες εγγράφηκαν στην μελέτη που έγινε μεταξύ 2005 και 2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Μέσω του ερωτηματολόγιου συχνότητας τροφίμων αξιολογήθηκε η πρόσληψη τροφής κάθε ενήλικα κατά το έτος πριν την εγγραφή.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη τήρηση της μεσογειακής διατροφής κάθε ενήλικα, δίνοντας τους ένα δείγμα κατανάλωσης μιας ομάδας τροφίμων στη διατροφή, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, δημητριακά ή μια αναλογία περισσότερο μονοακόρεστων από τα κορεσμένα λίπη και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια των 8 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 900 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση κατά ένα σημείο της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής κάθε ατόμου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, ειδικά από στεφανιαία νόσο.

Η στενή προσκόλληση σε μια τέτοια δίαιτα συνδέθηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση σε έξι δημοσιευμένες μελέτες. Στις μετα-αναλύσεις καθώς και στα νέα αποτελέσματα των ερευνητών, διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά ένα σημείο της βαθμολογίας της μεσογειακής διατροφής συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Μαριάννα Μόνου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%