• Τρίτη, 02 Ιούνιος 2020 | 10:08
Ενώ προσέχω τη διατροφή μου, αν φάω λίγο παραπάνω η ζυγαριά δείχνει 1-1,5 κιλό πάνω Ενώ προσέχω τη διατροφή μου, αν φάω λίγο παραπάνω η ζυγαριά δείχνει 1-1,5 κιλό πάνω

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας μεταφέρω το ερώτημα μιας αναγνώστριάς μας, που γράφει τα εξής: Είναι 45 ετών, είχε  πάντα μια προδιάθεση για πάχος και πρέπει να προσέχει διαρκώς τη διατροφή μας, για να μην ξεφύγει το βάρος της. Παρατηρεί, όμως, ότι ενώ προσέχει πολύ όλη την εβδομάδα, μόλις φάει λίγο παραπάνω  σε ένα μόνο γεύμα ή δείπνο το Σαββατοκύριακο, τη Δευτέρα το πρωί, η ζυγαριά δείχνει 1-1,5 κιλό πάνω,  με αποτέλεσμα  να ξαναρχίζει τον αγώνα .  Ρωτά 1) εάν αυτό είναι θέμα κακού μεταβολισμού, 2) μήπως ο οργανισμός της έχει συνηθίσει στα άπαχα φαγητά και τις μικρές μερίδες και αντιδρά έτσι ή 3) αν  φταίει το ένα ποτήρι κρασί που πίνει το Σαββατοκύριακο.  

Απάντηση:  Καλησπέρα σας, καλό θα ήταν η αναγνώστρια σας να μας ανέφερε το βάρος και το ύψος της για να είχαμε μια ιδέα για τη σωματική της κατάσταση.

Από αυτά που μας περιγράφει είναι πιθανό να υπάρχει μια μεταβολική δυσλειτουργία. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως κάνουν σωστή και υποθερμιδική διατροφή αλλά κάνουν λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα να απορυθμίζουν το μεταβολισμό τους. Για παράδειγμα μένουν πολλές ώρες νηστικοί, πιστεύοντας ότι έτσι θα πετύχουν την επιθυμητή απώλεια βάρους, αποφεύγουν τους υδατάνθρακες, δεν πίνουν πολύ νερό ή/και ακολουθούν μονοφαγικές δίαιτες.

Στην αύξηση βάρους που παρατηρεί, σίγουρα δεν ευθύνεται το ένα ποτήρι κόκκινο κρασί  αφού ένα μικρό ποτήρι (120 ml) ξηρό κρασί παρέχει περίπου 80 θερμίδες και ένα ποτήρι γλυκό κρασί περίπου 105 θερμίδες.

Επιπλέον, η δυσκολία των απότομων αυξομειώσεων στη ζυγαριά μπορεί να ευθύνεται σε έναν από τους παρακάτω λόγους:

  1. Δεν εφαρμόζεις συστηματικά ένα πρόγραμμα διατροφής: Χρειάζεται προγραμματισμός και διευκρίνιση του στόχου σου. Πολλές φορές υιοθετούμε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και αναμένουμε απώλεια βάρους. Τρωω υγιεινά και light προϊόντα ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα κάνω δίαιτα. Λύση: Χρειάζεται η συμβουλευτική ενός ειδικού διαιτολόγου που θα ορίσει την ποσότητα των θερμίδων που πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως, ώστε να πραγματοποιηθεί απώλεια βάρους.
  2. Ακολουθείς εντατικό πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας: Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με άσκηση πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει εως και ται 1-2 κιλά. Λύση: Δώστε έμφαση σε αερόβια άσκηση (διάδρομο, περπάτημα, ελλειπτικό), τα οποία μειώνουν τις κατακρατήσεις. Μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής τόσο εξαιτίας της δίαιτας όσο και της άσκησης.
  3. Εξαντλητικές δίαιτες αδυνατίσματος: Η αναμενομένη και ιδανική απώλεια βάρους είναι ½-1 κιλό την εβδομάδα. Εαν κανείς προσδοκά μεγαλύτερη απώλεια βάρους ακολουθώντας ενα πολύ αυστηρό διαιτολόγιο ο οργανισμός  αντιλαμβάνεται κατάσταση στρες και μειώνει πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) για να τον προστατέψει. Λύση: αποφύγετε υποθερμιδικές δίαιτες μονοφαγίας και καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες που παρέχουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών, τα οποία θα εξασφαλίσουν καλή μεταβολική λειτουργία.
  4. Καταναλώνεις πολύ μεγάλη ποσότητα νατρίου. Λύση: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6γρ. ( 1 κουταλάκι του γλυκού).
  5. Είσαι κοντά στο ιδανικό σου βάρος και ο οργανισμός σου αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Λύση: Η άσκηση σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει να επιτύχεις την απώλεια βάρους που προσδοκάς, μιας και αυξάνει τις καύσεις.
  6. Δεν ακολουθείς διαιτολόγιο που περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συχνά και ισορροπημένα γεύματα αυξάνουν τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό άρα και τις καύσεις. Επιπλέον, τα συχνά γεύματα δεν επιτρέπουν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης που αποτελούν ρυθμιστή της όρεξης μέσω βιοχημικών μεταβολικών διαδικασιών. Λύση: όπου και αν είσαι μην ξεχνάς ανά 3 ώρες να έχεις ένα μικρό σνακ (γάλα, γιαούρτι, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, κράκερ σίκαλης, ανάλατοι ξηροί καρποί, μπισκότα πολυδημητριακών, ρυζογκοφρέτες)
  7. Λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί αύξηση βάρους. Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά. Λύση: συμβουλεύσου διατροφολόγο, ο οποίος θα ρυθμίσει τη διατροφή σου λαμβάνοντας υπόψιν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.
  8. Τρως μεγάλη ποσότητα φαγητού: Το μέγεθος της μερίδας είναι επίσης κάτι που πρέπει να διευκρινίζεται, έτσι ώστε να μην καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα από ότι πρέπει. Λύση: ζητήστε από το διατροφολόγο σας να σας προσδιορίσει σε γραμμάρια την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.
  9. Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές όπως η ινσουλινοαντίσταση; Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να τη μετατραπεί σε λίπος. Λύση: Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή μαζί με δίαιτα που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή.
  10. Αντιμετωπίζεις ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς. Λύση: Πολλές φορές αυτή κατάσταση σχετίζεται με δυσκολία απώλειας βάρους. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να κάνεις εξέταση ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

- Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
- Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%