• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 20:26
Η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να μην επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες Η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να μην επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες

Σχετίζεται η πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ με τις διατροφικές μας συνήθειες; 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον οργανισμό Public Health Nutrition δείχνει ότι το άνοιγμα σούπερ μάρκετ με πλήρεις υπηρεσίες σε γειτονιές που θεωρούνται «έρημοι τροφίμων» δεν μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή μειώση της παιδικής παχυσαρκίας.

Παιδία μειονοτήτων και χαμηλών εισοδημάτων πλήττονται δυσανάλογα από την παχυσαρκία, και τα παιδιά που διαμένουν σε χαμηλού εισοδήματος και γειτονιές με μειονότητες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές επιλογές τροφίμων σε σύγκριση με τα παιδιά που ζουν σε πλουσιότερες γειτονιές. Πολλοί ήλπιζαν ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο γειτονιές του Μπρονξ στη Νέα Υόρκη: τη Morrisania, όπου εγκαταστάθηκαν σούπερ μάρκετ με πλήρεις υπηρεσίες και τη Highbridge, όπου δεν χτίιστηκαν νέες αγορές. Ρωτήθηκαν οι φροντιστές των μικρών παιδιών, ηλικίας 3-10 ετών, που ζουν σε αυτές τις γειτονιές και συλλέχθηκαν πληροφορίες πριν από την έναρξη της αγοράς, πέντε εβδομάδες μετά και ένα χρόνο μετά την έναρξη του καταστήματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 2.172 έρευνες και 363 ανακλήσεις τροφίμων από ένα δείγμα παιδιών που ανήκουν κυρίως σε μειονοτήτες με χαμηλό εισόδημα. Διαπίστωσαν ότι ενώ υπήρχαν μικρές, ασυνεπείς αλλαγές στη διατροφή κατά τη διάρκεια των χρονικών περιόδων, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές αναφορικά με τη διαθεσιμότητα υγιεινών ή ανθυγιεινών τροφίμων στο σπίτι, ή τη διαιτητική πρόσληψη των παιδιών ως αποτέλεσμα της παρουσίας του σούπερ μάρκετ.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η επέκταση των καταστημάτων υγιεινώντροφίμων μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές επιλογές των παιδιών και των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένου τηςκαλυτέρης τοποθέτησης των καταστημάτων, κάτω από ποιές συνθήκες θα είναι επιτυχήςκαι με ποία άλλα προγράμματα ή πολιτικές πρέπει να συνδιαστεί.

Επιμέλεια κειμένου
Σοφία Λάκκα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Read this article in english
Proximity to supermarkets may not impact dietary habit 

 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%