• Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2019 | 10:28
Οι 'πρωϊνοί τύποι' κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων Οι 'πρωϊνοί τύποι' κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων

Το 'εσωτερικό ρολόι' ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία του

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Παχυσαρκία» (Οbesity), που ανήκει στην «Εταιρείας Παχυσαρκίας» (The Obesity Society), δείχνει ότι το 'εσωτερικό ρολόι' ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει ό,τι αυτός/αυτή τρώει αλλά και τη γενική υγεία.

Με μία σύγκριση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους δύο τύπους ανθρώπων, ο "πρωινός τύπος" για τους ανθρώπους που τρώνε το πρωϊ και ο "βραδινός τύπος" για αυτούς που τρώνε βράδυ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρωί οι άνθρωποι έτρωγαν πιο ισορροπημένες τροφές συνολικά και νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από περίπου 2.000 τυχαία επιλεγμένα άτομα για να προσδιορίσουν εάν ο κιρκάδιος ή βιολογικός ρυθμός τους (chronotype) επηρεάζεται από το τι έτρωγαν και σε ποια χρονική στιγμή.

Σαφείς διαφορές, τόσο στην ενέργεια όσο και στα μακροθρεπτικά συστατικά μεταξύ των δύο chronotypes αφθονούν, με τους ανθρώπους που τρέφονται το πρωϊ να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διάρκεια της ημέρας.

Οι άνθρωποι που τρέφονταν βράδυ προσλάμβαναν λιγότερη πρωτεΐνη συνολικά και κατανάλωναν περισσότερο σακχαρόζη, ένα είδος σακχάρου, το πρωί. Το βράδυ, έτρωγαν περισσότερο σακχαρόζη, λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τα Σαββατοκύριακα, οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων τύπου πρωί και το βράδυ ήταν ακόμη πιο έντονες, με τους τύπους ανθρώπων που τρέφονται βράδυ να εμφανίζουν πιο ακανόνιστες ώρες γευμάτων και διπλάσιες φορές την ποσότητα του φαγητού. Οι «βραδινοί τύποι» εμφάνιζαν δυσκολίες στον ύπνο και μειωμένη σωματική δραστηριότητα σε σχέση με τους πρωϊνούς τύπους.

 «H σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στο είδος του φαγητού και το χρόνο κατανάλωσής του σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου παρέχει μια νέα προοπτική σχετικά με το γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων», δήλωσε ο Mirkka Maukonen, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας στο Τμήμα Λύσεις Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη των εθνικών FINRISK 2007. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται το βράδυ έχουν λιγότερο ευνοϊκές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες μπορεί να τους θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακή νόσο."

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τους ανθρώπους που προσπαθούν για να χάσουν βάρος, αυτή η νέα έρευνα μπορεί να παρέχει ένα συναρπαστικό παράθυρο στο γιατί επιλέγουν να κάνουν ορισμένες επιλογές τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%