• Παρασκευή, 05 Ιούνιος 2020 | 11:27
Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην κατανομή του λίπους Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην κατανομή του λίπους

Μια μελέτη διερεύνησε τη σύνθετη αλληλεπίδραση ενεργοποίησης και ρύθμισης στην κατανομή του λίπους.

Όταν ασκούμαστε σε χαμηλό ρυθμό παλμών, η λιπόλυση (η κατανομή του αποθηκευμένου λίπους) αρχίζει μετά από περίπου 30 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει όταν είμαστε πεινασμένοι: τα λιπώδη κύτταρα λαμβάνουν ένα ορμονικό σήμα που τους λέει να κάνουν μια αποθήκη διαθέσιμη και να διασπάσουν τα αποθηκευμένα σταγονίδια λιπιδίων σε λιπαρά οξέα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Ruth Birner-Grünberger, βιοχημικός στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz και υποστηρίχθηκε από το Αυστριακό Επιστημονικό Ταμείο (FWF), διερεύνησε τη σύνθετη αλληλεπίδραση ενεργοποίησης και ρύθμισης στην κατανομή του λίπους.

Η Birner-Grünberger θέλησε να μελετήσει τρία πράγματα: ποιες πρωτεΐνες εμπλέκονται στην καύση λίπους, όπου συμβαίνει η αλληλεπίδρασή τους με τα λιποκύτταρα και πώς κινητοποιούνται ή αναστέλλονται.

Σε προκαταρκτικές μελέτες, ανακάλυψε διάφορες λιπάσες (πρωτεΐνες που διασπούν το λίπος) και άλλες πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τη διαδικασία. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τους ερευνητές ήταν η ποσότητα φωσφορυλίωσης που βρήκαν. Η φωσφορυλίωση είναι μια χημική τροποποίηση που δεσμεύει τα φωσφορικά με τις πρωτεΐνες και έτσι χρησιμεύει για την ενεργοποίηση ή την αναστολή των πρωτεϊνών στα κύτταρα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο ερώτημα πότε και που οι χημικές τροποποιήσεις ξεκλειδώνουν ή αναστέλλουν τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη λιπόλυση.

Οι μελέτες in vitro δεν ήταν επαρκείς, ωστόσο, για να εξηγήσουν την αλληλεπίδραση των λιπολυτικών πρωτεϊνών. Η επιτυχία επιτεύχθηκε μόνο όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν τα ζωικά κύτταρα μέσω ενός ομοιοκαταληπτικού μικροσκοπίου σάρωσης με λέιζερ.

Για να αποκτήσει επαρκή ποσότητα και ποιοτικό επίπεδο πρωτεΐνης για τη σειρά δοκιμών, η Birner-Grünberger συνεργάστηκε με τη Μονίκα Ομπέρερ, δομική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και με την Dawn Brasaemle, βιολόγο κυττάρων στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη των πρώτων σταδίων της χωρικής και χημικής αλληλεπίδρασης στα σταγονίδια λίπους στα κύτταρα των ιστών.

Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι πρώτες (από τρεις) λιπάσες, χρειάζεται μια αλυσίδα εντολών που περιλαμβάνει τον ενεργοποιητή CGI58 και τον ρυθμιστή περιλιπιδίνη.

Όταν τα λιπώδη κύτταρα βρίσκονται σε βασική κατάσταση, οι δύο πρωτεΐνες κάθονται στο σταγονίδιο των λιπιδίων που συνδέονται μεταξύ τους. Κατά τη σήμανση με φωσφορικό άλας, οι πρωτεΐνες διαχωρίζονται και το CGI58 μεταφέρεται σε άλλο σημείο στο σταγονίδιο για να ενεργοποιήσει την πρώτη λιπάση (ATGL). Ως ρυθμιστής, η περλιπιπίνη εμποδίζει την ενεργοποίηση των λιπασμάτων όταν δεν είναι απαραίτητες.

Η Birner-Grünberger σχεδιάζει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης κατά την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει phosphoproteomics (η σφαιρική ανάλυση των χιλιάδων διαδικασίες φωσφορυλίωσης πρωτεϊνών στα κύτταρα) να κατανοήσουμε ποια είναι ενεργητικός διαδικασίες ρυθμίζονται ταυτόχρονα με λιπόλυσης, όπως η υποβάθμιση του γλυκογόνου, και να τηρούν το Χρονική ακολουθία.

Εβελίνα Ρουσνάκ
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%