Logodiatrofis.gr
ΡύζιΣυνταγές

Ριζότο με καστανό ρύζι, λαχανικά & μανιτάρια

Μια συνταγή που πρέπει να αποτελεί «πρόταση» κάθε τύπο  διατροφής.

 

Tip σερβιρίσματος: Το Σερβίρουμε με μία υπέροχη σαλάτα με διάφορα είδη, μαρούλι, αγγούρι και κρεμμύδι με λίγο βαλσάμικο ξίδι για να οξύνουμε τη γεύση. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και κοτόπουλο.

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 1 ½ φλ. καστανό ρύζι
  • αλάτι (για το ρύζι: 1 κουταλάκι του γλυκού-κοφτό)
  • 4 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 3 πιπεριές πράσινες μακρόστενες γλυκές ψιλοκομμένες
  • 1 μελιτζάνα μέτρια ψιλοκομμένη
  • 4 κολοκυθάκια  μέτρια ψιλοκομμένα
  • 250γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 3-4  σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2κ.σ. βιτάμ
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4κ.σ. σόγια σος
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
1. Βράζουμε το ρύζι με 3 φλιτζάνια νερό και αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε και το ανακατεύουμε με το βιτάμ.
2. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
3. Αχνίζουμε όλα τα λαχανικά με λίγο νεράκι σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
4. Αφού αχνιστούν καλά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
5. Προσθέτετε διαδοχικά, τη μισή ποσότητα του χυμού λεμονιού και της σόγιας και όλο το σκόρδο. Σε δεύτερη φάση ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και το άλλο  μισό του λεμονιού και της σόγιας, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνέχεια, και όταν αρχίσει να στεγνώνει, σβήνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε το τηγάνι και το σκεπάζουμε.
6. Βασική λεπτομέρεια σε αυτό το ριζότο είναι να το αφήσουμε να κρυώσουνε, σε θερμοκρασία δωματίου τόσο το ρύζι όσο και το μίγμα με τα λαχανικά, προτού τα αναμίξετε. Αν το επιχειρήσετε νωρίτερα-όσο είναι ζεστά: θα «λασπώσει», γεγονός που εκτός από την εμφάνιση επηρεάζει και την γεύση…
7. Μετά την ανάμιξη του ρυζιού και των λαχανικών (που γίνεται με επίμονο ανακάτεμα) μπορείτε να το συντηρήσετε στο ψυγείο και να το βγάζετε, χωρίς να το ζεσταίνετε, 10 λεπτά προτού το φάτε. Αν το ξαναζεστάνετε ίσως να χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό για το άρωμα.

Διατροφικό Σχόλιο: Συνταγή που προσφέρει τη γευστική ανάμιξη σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών! Περιλαμβάνονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και ασβέστιο για γερά δόντια και οστά. Πλούσια συνταγή σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε που παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Οι φυτικές ίνες, που παρέχονται μειώνουν την απορρόφηση λιπαρών και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Γευστική πρόταση που χαρακτηρίζεται επιπλέον από τις αντισηπτικές και αντιικές ιδιότητες της, για την καλύτερη προστασία της υγείας και για περισσότερη ευεξία. Απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας ριζότο με το συγκεκριμένο τρόπο προσφέρουμε στον οργανισμό μας μία ισχυρή τόνωση με μονάδες ORAC στα πλαίσια της καθημερινής μας απαίτησης σε αντιοξειδωτικές ουσίες!

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (in vitro): 6.976

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ