• Κυριακή, 16 Φεβρουάριος 2020 | 22:27
Έχει σημασία στην απορρόφηση της Βιταμίνης D η μορφή του συμπληρώματος; Έχει σημασία στην απορρόφηση της Βιταμίνης D η μορφή του συμπληρώματος;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου...

Έχει σημασία στην απορρόφηση της Βιταμίνης D η μορφή του συμπληρώματος (χαπάκια, κάψουλες, σταγόνες, soft gel κ.α.). Υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες στον οργανισμό από τυχόν υπερεπάρκεια της βιταμίνης λόγω καθημερινής λήψης συμπληρωμάτων; Αν ναι, χρειάζεται να γίνεται εξέταση των επιπέδων της βιταμίνης και κάθε πότε;

Η μορφή του συμπληρώματος βιταμίνης D φαίνεται ότι σχετίζεται με την απορρόφηση της εν λόγω βιταμίνης.

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση παρουσιάζεται κατά σειρά στις σταγόνες, χαπάκια, κάψουλες και τέλος στα soft gel.

Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω της λιποδιαλυτής της φύσης, η βιταμίνη D απορροφάται ολοσχερώς μόνο με την παρουσία λίπους.

Έτσι, καλό είναι παράλληλα με το συμπλήρωμα να καταναλώνεται και κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει έστω και μικρή ποσότητα λίπους (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το οποίο θα μεγιστοποιήσει της βιοδιαθεσιμότητά της.

Σχετικά με την τοξικότητά της, ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τη βιβλιογραφία παρατηρούνται όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα υπερβαίνει τα 80 ng/ml. Εννοείται, ότι το επίπεδο αυτό είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί και απαιτείται μακροχρόνια κατανάλωση υψηλών δόσεων.

Φυσικά είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται περιοδικές εξετάσεις, ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακριβή επίπεδά της στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως για την αποφυγή της έλλειψης ή ανεπάρκειας που είναι πολύ πιο  συνηθισμένα φαινόμενα.

Ο επιπλέον λόγος είναι ότι παρουσιάζεται εκτενής ετήσια μεταβλητότητα της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα, ανάλογα με την εποχή.

Τα χαμηλότερα επίπεδα της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (www.elde.gr) εντοπίζονται τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο (μετά την χειμερινή περίοδο) και τα υψηλότερα τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο (μετά την καλοκαιρινή περίοδο). 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%