• Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 | 08:46
Η σημασία των Τοκοφερολών του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου Η σημασία των Τοκοφερολών του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου

Στις μέρες μας, ολοένα και πιο συχνά διαπιστώνονται κρούσματα καρκίνου.

 

Σημαντική είναι η συμβολή των τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί προστατευτικά κατά των διάφορων μορφών καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε στον ορό ή το πλάσμα συνδέονται με αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη.

Οι Heinonen et al., διαπίστωσαν ότι η μακροπρόθεσμη συμπληρωματική χορήγηση 50 mg ανά ημέρα α-τοκοφερόλης (από 5 έως 8 έτη) μείωσε ουσιαστικά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη κατά 32% και τη θνησιμότητα κατά 41% από την ίδια μορφή καρκίνου.

Επίσης, οι μελέτες παρέμβασης που πραγματοποιούνται σε ανθρώπους μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει ελπιδοφόρα πρώτα αποτελέσματα.

Στην κινεζική αγροτική περιοχή Linxian, που είναι γνωστή για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου των κατοίκων της, η συμπληρωματική χορήγηση 30 mg α-τοκοφερόλης ανά ημέρα σε συνδυασμό με σελήνιο (50 μg/ημέρα) και β-καροτίνη (15 mg/ημέρα) μείωσε τη συνολική θνησιμότητα κατά 9%. Συμπερασματικά, οι πολυάριθμες μελέτες για την σημασία της βιταμίνης Ε στην υγεία, μέχρι ώρας, δείχνουν ότι αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, μπορεί να είναι άκρως ευεργετικό.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%