Logodiatrofis.gr
ΈρευναΥγεία

Ανακαλύφθηκε κύτταρο που ίσως οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του  Cardiff ανακάλυψε μια μέθοδο σε εργαστηριακό επίπεδο για την καταπολέμηση διάφορων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού και των πνευμόνων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Immunology, δεν είχαν δοκιμαστεί σε ασθενείς, αλλά οι ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν “τεράστιες δυνατότητες “.

Οι ειδικοί είπαν ότι παρόλο που το έργο ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ήταν πολύ συναρπαστικό.

Τι βρήκαν;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις φλεγμονές, το οποίο επιτίθεται ακόμη και στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες αναζητούσαν τρόπους για να ανιχνεύσουν πώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους όγκους. 

Αυτό που βρήκαν ήταν ένα Τ λεμφοκύτταρο μέσα στο αίμα των ανθρώπων. Πρόκειται για ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που μπορεί να σαρώσει το σώμα για να αξιολογήσει εάν υπάρχει μια απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Η διαφορά είναι ότι μπορεί να επιτεθεί σε ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

“Υπάρχει μια πιθανότητα να θεραπευθούν όλοι οι ασθενείς”, δήλωσε ο ερευνητής Prof Andrew Sewell στο BBC.

Πρόσθεσε: «Προηγουμένως κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Αυξάνει την προοπτική για τη θεραπεία όλων των τύπων καρκίνου, όπου ένας τύπος Τ-λεμφοκυττάρου θα μπορούσε να καταστρέψει πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων σε όλο τον πληθυσμό.»

Πώς λειτουργεί;

Τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν «υποδοχείς» στην επιφάνειά τους που τους επιτρέπουν να «βλέπουν» σε χημικό επίπεδο.

Η ομάδα του  Cardiff ανακάλυψε ένα Τ-λεμφοκύτταρο και τον υποδοχέα του, που θα μπορούσε να βρει και να σκοτώσει ένα ευρύ φάσμα καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του δέρματος, του αίματος, του κόλου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

Το πιο βασικό ήταν ότι δεν επηρέασε τους φυσιολογικούς ιστούς.

Εξακολουθείται να ερευνάται η ακριβής δράση τους.

Αυτός ο συγκεκριμένος υποδοχέας Τ-κυττάρου αλληλοεπιδρά με ένα μόριο που ονομάζεται MR1, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια κάθε κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα.

Θεωρείται ότι το MR1 σηματοδοτεί τον παραμορφωμένο μεταβολισμό που διεξάγεται μέσα σε ένα καρκινικό κύτταρο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουν ένα Τ-κύτταρο που βρίσκει MR1 σε καρκινικά κύτταρα – είναι μοναδικό στο είδος του», δήλωσε ο ερευνητής Garry Dolton στο BBC.



Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Οι θεραπείες του καρκίνου με τα Τ-κύτταρα υπάρχουν ήδη και η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας του καρκίνου ήταν μία από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα.

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το CAR-T – ένα ζωντανό φάρμακο που παράγεται από τα γονίδια των Τ-κυττάρων του ασθενούς για να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο.

Το CAR-T μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα που μεταβιβάζουν ορισμένους ασθενείς από το τελικό τους στάδιο σε πλήρη ύφεση.

Ωστόσο, η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και λειτουργεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό καρκίνων όπου υπάρχει σαφής στόχος για να επιτεθούν τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Αυτός ο «αγώνας» έχει επιτυχία σε «στερεούς καρκίνους» – εκείνους που σχηματίζουν όγκους και όχι καρκίνους στο αίμα, όπως η λευχαιμία.

Οι ερευνητές λένε ότι ο υποδοχέας των Τ-λεμφοκυττάρων τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «καθολική» θεραπεία του καρκίνου.

Πώς θα λειτουργούσε στην πράξη;

Η ιδέα είναι ότι ένα δείγμα αίματος θα ληφθεί από έναν ασθενή με καρκίνο.

Τα Τ-λεμφοκύτταρα θα εξάγονται και στη συνέχεια θα τροποποιούνται γενετικά έτσι ώστε να επαναπρογραμματίζονται για να καταστήσουν τον υποδοχέα εύρεσης καρκίνου.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με τα CAR-T;

1ο βήμα: Λήψη αίματος από τον ασθενή

2ο βήμα: Φιλτράρισμα των Τ-λεμφοκυττάρων

3ο βήμα: Εφαρμογή ενός ακίνδυνου ιού που ενεργοποιεί τα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίσουν και να στοχεύσουν στα καρκινικά κύτταρα

4ο βήμα: Τα τροποποιημένα κύτταρα αντιγράφονται στο εργαστήριο

5ο βήμα: Τα τροποποιημένα CAR-T κύτταρα χορηγούνται μέσω ένεσης πίσω στον ασθενή

Τα αναβαθμισμένα κύτταρα θα καλλιεργηθούν σε τεράστιες ποσότητες στο εργαστήριο και στη συνέχεια θα επιστραφούν στον ασθενή. Είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση θεραπειών με CAR-T.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα και σε κύτταρα στο εργαστήριο και θα απαιτηθούν περισσότεροι έλεγχοι ασφαλείας πριν ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Τι λένε οι ειδικοί;

Η Lucia Mori και ο Gennaro De Libero, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, δήλωσαν ότι η έρευνα είχε «μεγάλες δυνατότητες» αλλά ήταν πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όλους τους τύπους καρκίνου. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις ανοσολογικές λειτουργίες αυτού του νέου πληθυσμού Τ-κυττάρων και την πιθανή χρήση των TCRs τους στη θεραπεία κυτταρικών όγκων». Ο Daniel Davis, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε «Προς το παρόν, πρόκειται για μία έρευνα που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν αποτελεί πραγματικό φάρμακο για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη, τόσο για την προώθηση των βασικών μας γνώσεων για το ανοσοποιητικό σύστημα όσο και για τη δυνατότητα μελλοντικών νέων φαρμάκων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ