• Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 | 16:24
Η σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει τις έγκυες γυναίκες, απαιτούνται ακόμη όμως περισσότερες έρευνες Η σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει τις έγκυες γυναίκες, απαιτούνται ακόμη όμως περισσότερες έρευνες

Μπορεί η σοκολάτα να ωφελήσει γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

 

Σύμφωνα με πρόσφατες ιταλικές έρευνες, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει τόσο τις μέλλουσες μητέρες όσο και τα έμβρυά τους, μειώνοντας το στρες και παρέχοντας αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην προστασία από ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος και επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Μία πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry, επισήμανε τα οφέλη της κατανάλωσης συμπληρωμάτων σοκολάτας. Παρ’ όλα αυτά, οι επικεφαλείς της ανασκόπησης προειδοποίησαν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την επιβεβαίωση της παραπάνω υπόθεσης, μιας και οι μέχρι σήμερα υπάρχουσες μελέτες έχουν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. «Σήμερα είναι δυνατό να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο είναι ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου». Οι συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Εleonora Brillo και Δρ. Gian Carlo Di Rentzo, από το τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας και το Κέντρο προγεννητικής και αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της ομώνυμης πόλης αντίστοιχα, φαίνεται να ταύτισαν τις απόψεις τους στην παραπάνω πρόταση. Οι δύο συγγραφείς δήλωσαν επίσης πως η σοκολάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δίαιτα των εγκύων μιας και δεν βρέθηκε αρνητική επίδραση ούτε για την υγεία της μητέρας είτε για την υγεία του εμβρύου αλλά αντιθέτως παρατηρήθηκαν  ευνοϊκές επιδράσεις  τόσο  στην μητέρα όσο στο έμβρυο και το παιδί μελλοντικά.

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αποβολές, η προεκλαμψία καθώς επίσης και ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος (όπως ενδομητρίωση  και σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών μπορούν να ξεκινήσουν από την αυξημένη παρουσία οξειδωτικού στρες (μία ανισορροπία μεταξύ προ- οξειδωτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).  Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει μέχρι τώρα μία πειστική σχέση μεταξύ λήψης αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων και πρόληψης από επιπλοκές του αναπαραγωγικού συστήματος και πως μέσα από κλινικές μελέτες έχει εξερευνηθεί η σχέση αυτή και με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως κακάο και σοκολάτα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων ερευνητών, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να ωφεληθούν από την επιπλέον θερμιδική πρόσληψη από την 10η έως τη 13η εβδομάδα κυήσεως και συστήνεται η κατανάλωση πλούσιων αντιοξειδωτικών τροφών λόγω της «αισθητής» ύπαρξης του οξειδωτικού στρες εκείνη την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τέλος, η συστηματική ανασκόπηση έδειξε ότι η σοκολάτα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να προωθήσει την ψυχολογική ευημερία και στην εγκυμονούσα (κατά κανόνα την περίοδο της έξαρσης των συναισθηματικών της μεταπτώσεων) και στο παιδί μελλοντικά. Το παραπάνω συμπέρασμα αιτιολογείται  από το γεγονός ότι η κατανάλωση σοκολάτας στην εγκυμοσύνη φαίνεται να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του προγεννητικού στρες της μητέρας και στην μελλοντική ιδιοσυγκρασία του βρέφους. 

Αστέριος Ματσούκας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
email :
astmatsoukas@gmail.com 
 

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

Σχετικά άρθρα

0%