Το σπαράγγι περιέχει 90-95% νερό.
Τα σπαράγγια διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.
Μερικές από τις ιδιότητες του σπαραγγιού είναι:
- Διουρητικό
- Αφροδισιακό
- Αντικαρκινικό
- Ενισχυτικό μνήμης
Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε :
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
- Φυλλικό οξύ
- Θειαμίνη (Β1)
- Ριβοφλαβίνη (Β2)
- Νιασίνη (Β3)
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Ε
- Καροτένιο
- Φώσφορο
- Ασβέστιο
- Μαγνήσιο
- Κάλιο
- Νάτριο (χαμηλή περιεκτικότητα)
- Ασπαραγίνη (η οποία έχει διουρητική δράση)
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
- Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
- Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγυραντικές ιδιότητες (καθυστερούν το γήρας).
- Λέγεται ότι το σπαράγγι θεωρείται ως αφροδισιακό λόγω του σχήματος του.
- Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου.
- Άλλη μια ιδιότητα του φυλλικού οξέος είναι η μείωση του πόνου της φλεγμονής και η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.
Προτάσεις για νόστιμα πιάτα με σπαράγγι
Φτιάξτε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα….
- Σούπα
- Ομελέτα
- Βραστά (σαλάτα)
- Στο wok (κινέζικο ρύζι)
- Στη σχάρα ή στο φούρνο (με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο)
- Ζυμαρικά & Ρυζότο με σπαράγγι
- Κέικ αλμυρό ή Πίτα με σπαράγγι
- Ψάρι με σπαράγγι
- Κεφτεδάκια με σπαράγγι
- Κοτόπουλο & Χοιρινό ή Μοσχάρι με σπαράγγι
- Τάρτα με σπαράγγι
- Σουφλέ με σπαράγγι
- Σαγανάκι με σπαράγγι
Με το μαγείρεμα μειώνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως :
- Θερμίδες (-6 kcal)
- Πρωτεΐνες (- 0,3gr)
- Υδατάνθρακες (- 1,4gr)
- Κάλιο (- 95mg)
- Νάτριο (- 1 mg)
- Φώσφορος (- 12mg)
- Σίδηρος (- 0,4mg)
- Θειαμίνη (- 0,5mg)
- Νιασίνη (- 0,1mg)
- Φυλλικό οξύ (- 10 mg)
- Βιταμίνη Ε (- 0,79mg)
Έτσι το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το σπαράγγι, ωμό ώστε να λαμβάνουμε το μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζει.