Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Το σπαράγγι

Το σπαράγγι  περιέχει 90-95% νερό.

 

Τα σπαράγγια διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.

Μερικές από τις ιδιότητες του σπαραγγιού είναι:

  • Διουρητικό
  • Αφροδισιακό
  • Αντικαρκινικό
  • Ενισχυτικό μνήμης

Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε :

  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Φυλλικό οξύ
  • Θειαμίνη (Β1)
  • Ριβοφλαβίνη (Β2)
  • Νιασίνη (Β3)
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Καροτένιο
  • Φώσφορο
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο
  • Νάτριο (χαμηλή περιεκτικότητα)
  • Ασπαραγίνη (η οποία έχει διουρητική δράση)
  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
  • Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
  • Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγυραντικές ιδιότητες (καθυστερούν το γήρας).
  • Λέγεται ότι το σπαράγγι θεωρείται ως αφροδισιακό λόγω του σχήματος του.
  • Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου.
  • Άλλη μια ιδιότητα του φυλλικού οξέος είναι η μείωση του πόνου της φλεγμονής και η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.

Προτάσεις για νόστιμα πιάτα με σπαράγγι

Φτιάξτε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα….

  • Σούπα
  • Ομελέτα
  • Βραστά (σαλάτα)
  • Στο wok (κινέζικο ρύζι)
  • Στη σχάρα ή στο φούρνο (με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο)
  • Ζυμαρικά & Ρυζότο με σπαράγγι
  • Κέικ αλμυρό ή Πίτα με σπαράγγι
  • Ψάρι με σπαράγγι
  • Κεφτεδάκια με σπαράγγι
  • Κοτόπουλο & Χοιρινό ή Μοσχάρι με σπαράγγι
  • Τάρτα με σπαράγγι
  • Σουφλέ με σπαράγγι
  • Σαγανάκι με σπαράγγι

Με το μαγείρεμα μειώνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως :

  • Θερμίδες (-6 kcal)
  • Πρωτεΐνες (- 0,3gr)
  • Υδατάνθρακες (- 1,4gr)
  • Κάλιο (- 95mg)
  • Νάτριο (- 1 mg)
  • Φώσφορος (- 12mg)
  • Σίδηρος (- 0,4mg)
  • Θειαμίνη (- 0,5mg)
  • Νιασίνη (- 0,1mg)
  • Φυλλικό οξύ (- 10 mg)
  • Βιταμίνη Ε (- 0,79mg)

Έτσι το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το σπαράγγι, ωμό ώστε να λαμβάνουμε το μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ