Το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό στάδιο, γιατί καθορίζει την ασφάλεια των τροφίμων, αφού η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τους μικροοργανισμούς.
Για το καλύτερο και πιο ασφαλές μαγείρεμα, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:
Οδηγίες για σωστό μαγείρεμα:
- Σκεπάζουμε τις κατσαρόλες με καθαρά καπάκια.
- Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρά σκεύη και εργαλεία.
- Χρησιμοποιούμε καθαρά λάδια.
- Εφαρμόζουμε τη σωστή θερμοκρασία και χρόνο, 75οC ή 70οC για 2 λεπτά και για χοιρινό ή μπιφτέκια 68.3οC για 15 δευτερόλεπτα (στο εσωτερικό του τροφίμου).
- Σε περίπτωση γεμιστών φαγητών πρέπει να γίνεται επαρκές μαγείρεμα των υλικών γέμισης.
- Ανακατεύουμε το φαγητό τακτικά (πχ σούπες, κρέμες, σάλτσες κτλ).
- Τα μαγειρευμένα τρόφιμα, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονται, εκτός αν μπουν μετά το μαγείρεμα σε ψυγείο μέσα σε 2 ώρες το πολύ και αφού πρώτα κρυώσουν.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Τα μαγειρεμένα φαγητά, θα πρέπει να τοποθετούνται στην σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το σκοπό που αυτά προορίζονται:
- Σε θέρμανση, για ζεστό σερβίρισμα
- Σε ψύξη, για βραχεία παραμονή
- Σε κατάψυξη, για μακρά παραμονή
-
- Για την περίπτωση α, τα ζεστά φαγητά, θα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 οC
- Για τις περιπτώσεις β και γ, τα φαγητά, θα πρέπει να κρυώσουν γρήγορα και να μην τοποθετούνται ζεστά στο ψυγείο
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους φούρνους μικροκυμάτων:
- Εξασφαλίζουν αποτελεσματική θερμική επεξεργασία
- Απαιτείται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Απαιτείται τακτικό & σχολαστικό καθάρισμα
- Χρησιμοποιούμε συσκευασίες και υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων (η εκτεταμένη χρήση υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει τη “μετανάστευση” χαρτιού, κολλητικών ουσιών και πολυμερών από συσκευασίες στα τρόφιμα)
- Μη χρησιμοποιείτε χάρτινα δοχεία (εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή)
Νικόλαος Θυμιανίδης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πειραιά & Μεγάρων
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
nikolaos.thymianidis@gmail.com