Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;

Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση:  Καλησπέρα. Έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω;

Καλησπέρα σας,

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά ένα μεγάλο μέρος γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Χαρακτηρίζεται είτε από υπερανδρογοναιμία (ορμονική ανισορροπία)  είτε από ινσουλινοαντίσταση και συσχετίζεται με παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του ενδομήτριου.

Επομένως, η έναρξη και η καθιέρωση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με τη συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει ευεργετικά. Με τον όρο σωστή διατροφική συμπεριφορά εννοούμε τόσο την επιλογή του τροφίμου και την συχνότητα των γευμάτων όσο και τον τρόπο παρασκευής του γεύματος.

Οι διατροφικές συμβουλές που θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσεις είναι:

  • Θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωσή σου σε τρόφιμα πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, το λευκό αλεύρι, τα αναψυκτικά, τα οποία επιδεινώνουν την ινσουλινοαντίσταση.
  • Να καταναλώνεις υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες (25-30 γρ./ημέρα) όπως είναι το πολύσπορο ψωμί, τα ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια καθώς και οι ωμοί ξηροί καρποί.
  • Θα πρέπει να περιορίσεις την ζάχαρη και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται και να προτιμάς τις γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια και η σουκραλόζη.
  • Καλό θα ήταν να περιορίσεις τα ζωικά λιπαρά όπως είναι το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος ή η πέτσα των πουλερικών καθώς και τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Θα πρέπει επίσης να περιορίσεις το αλάτι και να ενισχύεις τα γεύματά σου με μυρωδικά, μπαχαρικά, μουστάρδα, βότανα, ξύδι και χυμό λεμονιού.
  • Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες έτσι ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή λίπους στην διατροφή σου καθώς είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
  • Συνίσταται ακόμη η αυξημένη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών (2 φορές/εβδομάδα). Προτίμησε ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, βακαλάο  καθώς είναι πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).
  • Να καταναλώνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά εποχής.
  • Τρόφιμα επίσης πλούσια σε χρώμιο καλό θα ήταν να υπάρχουν στην διατροφή σου σε ποσότητα 23-29 mcg/ημέρα διότι το χρώμιο ως μικροθρεπτικό συστατικό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Βρίσκεται κυρίως στο μπρόκολο, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στη πατάτα, στα δημητριακά από πίτουρο, στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και στη γαλοπούλα.
  • Μην ξεχνάς να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα και γενικότερα υγρά όπως οι χυμοί, ο καφές, το τσάι, το ημιάπαχο γάλα καθώς και τα ροφήματα Κρόκου Κοζάνης.
  • Να καταναλώνεις ακόμη σε μεγάλη ποσότητα 3-4 φλυτζάνια/ημέρα πράσινο τσάι καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, το οποίο συντελεί στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
  • Τέλος, συνίσταται φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης 150 λεπτά, σε συχνότητα 3-5 φορές/εβδομάδα καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων και βοηθάει στην διατήρηση σταθερών επιπέδων της  γλυκόζης στο αίμα. Καλό θα ήταν να υπάρχει εναλλαγή αερόβιας άσκησης με αναερόβια.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ