Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ποια η σχέση μεταξύ μικροβιώματος και αυτισμού;

Το περιβάλλον του εντέρου και η διατροφική κατάσταση των παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού (ASD).

Ένα έγγραφο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews διερευνά την τρέχουσα βάση στοιχείων σχετικά με το περιβάλλον του εντέρου και τη διατροφική κατάσταση των παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού (ASD).

Η διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροαναπτυξιακή διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τους γενετικούς κινδύνους, έχει προταθεί ότι και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση της διάγνωσης για ASD κατά την τελευταία δεκαετία.

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ανωμαλίες στη σύνθεση μικροχλωρίδας και διαφορές στους μικροβιακούς μεταβολίτες σε παιδιά με ASD.

Συνήθως σε παιδιά με ASD αναφέρεται και γαστρεντερική δυσφορία εκτός από την επιλεκτικότητα των τροφίμων και τις κατ’επιλογήν διατροφικές συνήθειες.

Έχει προταθεί ένας αριθμός μηχανισμών που διέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, της μικροχλωρίδας του εντέρου, και των συμπτωμάτων ASD μέσω του άξονα μικροχλωρίδας-εντέρου-εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοποιητικών, ορμονικών, ή νευρωνικών οδών.

Στην ανασκόπησή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσσωρευμένες αποδείξεις που αποδεικνύουν την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και των συμπτωμάτων ASD.

Παρουσιάζονται διαφορές στη σύνθεση μικροχλωρίδας στη βιβλιογραφία, αλλά δεν υπάρχει σαφής τάση να αναδύεται ακόμα, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στη μεθοδολογία, στον πληθυσμό της μελέτης, και σε συνεισφέροντες παράγοντες, ιδιαίτερα τη διατροφή. Ομοίως, αν η μικροβιακή δυσβίωση συμβάλλει στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων ASD ή αν προκαλείται από τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή παραμένουν άγνωστα.

Χρειάζονται μελλοντικές μελέτες να διερευνούν τη μικροχλωρίδα στο πλαίσιο της διαιτητικής πρόσληψης προκειμένου να αυξηθεί η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της διατροφής και της μικροχλωρίδας του εντέρου σε ASD και για τον εντοπισμό πιθανών διατροφικών, προβιοτικών ή πρεβιοτικών στρατηγικών παρέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ