Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Σπλαχνικό λίπος: 5 διατροφικοί τρόποι αντιμετώπισης

Βασικός σύμμαχος στην απομάκρυνση και καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους στο σώμα αποτελεί η διατροφή σε συνδυασμό πάντα με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα.

Το σπλαχνικό λίπος ή αλλιώς κοιλιακό λίπος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός δείκτης για την κατάσταση της υγείας μας καθώς αντιπροσωπεύει το είδος του λίπους που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα του σώματος και όχι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα -υποδόριο- όπως λανθασμένα μπορεί να πιστεύεται.

Το σπλαχνικό λίπος είναι αρκετά σημαντικό να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς η υπερβολική παρουσία του στο σώμα σχετίζεται με σοβαρά κλινικά νοσήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ,  υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο του μαστού, υπερλιπιδαιμία, καρκίνο του παχέως εντέρου, εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α.

Μάλιστα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Ουψάλας σε δείγμα περισσότερο από 325,000 ανθρώπων, έδειξε ότι το σπλαχνικό λίπος διπλασιάζει τους κινδύνους υγείας στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 1 κιλό σπλαχνικού λίπους επταπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτης τύπου ΙΙ στις γυναίκες, ενώ για την ίδια ποσότητα σπλαχνικού λίπους στους άνδρες διπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.

Πέντε (5) χρυσοί κανόνες για την καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους είναι:

1. Οι «σωστοί» υδατάνθρακες

Όπως είναι ιδιαίτερα γνωστό, υπάρχουν δύο είδη υδατανθράκων: οι «απλοί» και οι «σύνθετοι».

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη και περιέχονται σε είδη όπως η λευκή/καστανή ζάχαρη, τα σιρόπια, τα φρούτα κ.α.

Συνήθως η υπέρμετρη πρόσληψη τους μέσα στην ημέρα συμβαίνει από την επιπρόσθετη προσθήκη τους σε κάποιο ρόφημα ή αντίστοιχα μέσω τροφίμων όπως είναι τα αρτοσκευάσματα και οι συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα τρόφιμα που επιλέγετε από το ράφι.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αντίθετα, είναι περισσότερο ωφέλιμοι καθώς διασπώνται με πιο αργό ρυθμό στο στομάχι, αποτελούνται από περισσότερες βιταμίνες, προσφέρουν πιο γρήγορο κορεσμό διατηρώντας επιπλέον για αρκετή ώρα το αίσθημα πληρότητας ενώ επιτρέπουν στα επίπεδα γλυκόζης να αυξομειώνονται με πιο ομαλό ρυθμό.

Προτιμήστε, λοιπόν, τρόφιμα όπως λαχανικά, δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καθώς και αποφύγετε τα συσκευασμένα και προχείρως παρασκευασμένα τρόφιμα.

2. Βάλτε περισσότερη πρωτεΐνη στο πιάτο σας

Παρόλο που φαινομενικά η κατανάλωση κρέατος μπορεί να φαίνεται ότι σχετίζεται με αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα, ισχύει το ακριβώς το αντίθετο.

Οι πρωτεΐνες έχουν την ιδιότητα να διασπώνται σε αργό ρυθμό παραμένοντας στο στομάχι και στο λεπτό έντερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προφέροντας έτσι το αίσθημα της πληρότητας.

Η πρόσληψη πρωτεϊνών πρέπει να καταλαμβάνει το 10-30% της ημερήσιας διατροφής μας πάντα προσαρμοσμένο φυσικά με την καθοδήγηση ενός ειδικού.

Καλές πηγές πρωτεΐνης αποτελούν το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αβγά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος.

Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε κάποιο είδος «άπαχης» πρωτεΐνης αφαιρώντας πάντα το εξωτερικό δέρμα και τυχόν περίσσιο λίπος.

3. Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη ενώ βοηθούν στην διαχείριση σε θέματα βάρους.

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, καθώς επίσης και σε διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται στο στομάχι και να δημιουργούν γρήγορο και μακροπρόθεσμο αίσθημα κορεσμού αποτρέποντας έτσι κάποιον από τη κατανάλωση μεγάλων μερίδων και περιφερειακών τσιμπολογημάτων που συμβάλλουν στην προσθήκη βάρους και στην εναπόθεση επιπρόσθετου λίπους στο σώμα.

 Επίσης, σύμφωνα με άρθρο του 2019 στο Journal of Nutrition and Metabolism, οι φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την απελευθέρωση μιας ορμόνης που «διεγείρει την όρεξη» , την γκρελίνη.

4. «Ναι» στα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, «όχι» στα κορεσμένα και τα trans.

Τόσο τα trans όσα και τα κορεσμένα λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία και πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται ή τουλάχιστον να περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτά όπως είναι τα τηγανητά, οι σφολιάτες, τα προπαρασκευασμένα φαγητά, το junk food, κ.α.

Αντίθετα άκρως ωφέλιμα είναι τα πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά όπου συναντώνται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και οι σπόροι.

5. Αερόβια άσκηση…ο καλύτερος «σύμμαχος» σου!

Φυσικά, ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός συνδυασμός είναι αυτός της διατροφής και της σωματικής  άσκησης.

Η αερόβια άσκηση όπως είναι ένα απλό περπάτημα συμβάλει στην πιο έντονη καύση του λίπους καθώς επίσης και στην διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής μάζας ανάλογα την ένταση αυτής.

Η φυσική δραστηριότητα προάγει επιπλέον, την παραγωγή ορμονών που προσφέρουν το αίσθημα εφορίας στον οργανισμό, ενώ παράλληλα συμβάλει και στην ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Προσπαθήστε επιπλέον, να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, να απαλλαχθείτε από το περιττό άγχος, να ενυδατώνεστε επαρκώς και να κοιμάστε σωστά.

Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι η καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερο μοτίβο δίαιτας αλλά έναν κλασσικό υγιεινό τρόπο ζωής με διατροφικές επιλογές που πρέπει να υιοθετούνται από το γενικό σύνολο και όχι μεμονωμένα από κάποιους ανθρώπους. Να θυμάστε, ότι όλα τα πράγματα απαιτούν μια προσωπική προσπάθεια και επιμονή.

Πιστέψτε στον εαυτό σας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιτύχετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ