Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Υρώ Δασκαλάκη: Πρέσβειρα του Κρητικού (Διατροφικού) πολιτισμού

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ συνέντευξη στο Logodiatrofis.gr παραχώρησε η Υρώ Δασκαλάκη, Πρέσβειρα του Κρητικού (Διατροφικού) πολιτισμού.

Την τελευταια 10ετία πολλές αναφορές έχουν γίνει στο σπουδαίο εργο της επιτροπής για την προβολή των ευεργετικών επιδράσεων της Κ.Δ. στην υγεία και την οικονομία.

Ας γνωρίσουμε όμως τη γυναίκα που έβαλε τον Κρητικό διατροφικό πολιτισμό στις Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία τη Ευρώπης και άνοιξε τις πόρτες του Χάρβαρντ ώστε να  καταγράφεται ο όρος κρητικη διατροφή.

• Καταγωγή;

Χανιώτισα, γεννημένη μεγαλωμένη στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Κρητικό πείσμα το όπλο μας!!

• Σπουδές;

Διοίκηση επιχειρήσεων και δραστηριοποίηση στον απαιτητικό χώρο του συνεδριακού τουρισμού και διδασκαλίας σε κάποια εξάμηνα. Η επαφή μου με τα νέα παιδιά πάντα επηρεάζει θετικά τη ζωή μου. Και η δημιουργία της επιτροπής  προέκυψε διαφωνώντας με τον γιο μου.

• Η δράση σας επικεντρώνεται κυρίως σε επιλεγμένους – διπλωματικούς χώρους του εξωτερικού

Θέλησα να συστήσω το μοναδικό πολιτισμό μας στις Πρεσβείες του εξωτερικού, όπως αρμόζει σε ένα σπουδαίο πολιτισμό χιλιάδων ετών – ο μινωικός άλλωστε εξέτασε πρώτος τη διατροφή ως στοιχείο κοινωνικότητας.

• Εχετε τιμηθεί κατ’ επαναληψη από μεγάλους φορείς  για τη δράση σας…

Το μεγαλύτερο βραβείο για μένα είναι η αποδοχή που έχουμε από νέους ανθρώπους παντού. Βεβαίως κάθε αναγνώριση δίνει μια ηθική ικανοποίηση και επιταγή για συνέχιση. Λαβετε δε υπόψιν πως όλοι οι συνεργάτες μου εργάζονται αφιλοκερδώς.

• Στόχοι;

Η αναγνώριση – εξάπλωση χρήσης του όρου Κρητική διατροφή. Ο ορος ‘μεσογειακή’ είναι μάλλον παραπλανητικός και δε μπορεί να εκπροσωπεί τόσες χώρες με διαφορετικές οικονιμικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές συνθήκες.

• Η δράση σας τα τελευταία χρόνια ακουμπά και στο Βόρειο Αιγαίο. Σάμος, με το δικό της χαρτοφυλάκιο.

Ολη η Ελλάδα μας αξίζει και με αγάπη προβάλλουμε το Σαμιακό πολιτισμό που επηρέσε τόσο τις θετικές Επιστήμες. Δώσαμε μια διεθνή διάσταση αλλά και μάθαμε πολλά μέσα από τη διαδικασία.

Την συνέντευξη επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσιάνης, Product Manager ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ