• Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020 | 12:27
Αγκινάρες με αρακά Αγκινάρες με αρακά

Ένα πιάτο, της Ντίνας Νικολάου, βγαλμένο μέσα από την «καρδιά» της ελληνικής φύσης με ιδιαίτερη διατροφική αξία!

  • Προετοιμασία: 1 ώρα

  • Ψήσιμο: 20΄ - 25΄

  • Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

  • 8 αγκινάρες καθαρισμένες* φρέσκες, ή κατεψυγμένες

  • 500 γρ. αρακά

  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά καρέ

  • 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια

  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

  • 2 ντομάτες ξεσποριασμένες κομμένες σε μικρά καρέ

  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

* Το καθάρισμα της αγκινάρας:

Κόβετε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάτε μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζετε καλά από τις ίνες τους. Αφαιρείτε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνετε και βγάζετε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβετε τις καρδιές στη μέση, τις τρίβετε με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζετε τη ρίχνετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσετε και τις υπόλοιπες.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  2. Προσθέτω το κρεμμύδι και σοτάρω για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  3. Ρίχνω το καρότο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
  4. Προσθέτω τις αγκινάρες, τον αρακά, τις πατάτες, τις ντομάτες, ανακατεύω και αλατοπιπερώνω.
  5. Προσθέτω 1 φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει μόνο με το λαδάκι του.
  6. Λίγο πριν σβήσω το φαγητό, προσθέτω τον άνηθο και δοκιμάζω για το αλάτι.
  7. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Φανταστικό πιάτο της αγαπημένης μας Ντίνας που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική διατροφική αξία της αγκινάρας!

Οι αγκινάρες κατέχουν περίοπτη θέση στην πυραμίδα των τροφίμων που παρουσιάζουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ένα τέτοιο πιάτο μας τροφοδοτεί με αντιοξειδωτική ισχύ ORAC που αντιπροσωπεύει περισσότερο 165% επί του Μέσου Όρου της Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει των συστάσεων του Αμερικάνικο USDA.

Παραδοσιακή συνταγή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως και σε καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), που ενισχύουν την όραση και αναβαθμίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία!

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία, κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και μαγνήσιο για μυϊκή ενδυνάμωση και σκελετική υγεία.

Απολαύστε λοιπόν αυτό το πιάτο, το οποίο είναι βγαλμένο μέσα από την «καρδιά» της ελληνικής φύσης και παρουσιάζει ιδιαίτερη διατροφική αξία!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%