Logodiatrofis.gr
ΖυμαρικάΜαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγές

Τριβέλι alla Puttanesca

Μια καλοκαιρινή, εύγευστη και σούπερ θρεπτική πρόταση για Τριβέλι alla Puttanesca, της Ντίνας Νικολάου!

  • Προετοιμασία: 10´

  • Μαγείρεμα: 15´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 500 γρ. τριβέλι ΗΛΙΟΣ
  • 10 φιλέτα αντζούγιας, στραγγισμένα από το λάδι τους
  • 600 γρ. ντοματίνια
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. ελιές καλαματιανές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 50 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 2 πιπερίτσες καυτερές
  • 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Φρέσκια ρίγανη, για το σερβίρισμα
  • Σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζω τo τριβέλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Κρατάω ½ φλιτζάνι νερό από την κατσαρόλα, το στραγγίζω και το διατηρώ ζεστό.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε ένα γουόκ βάζω το βούτυρο να ζεσταθεί καλά.
  4. Ρίχνω τα ντοματίνια και σοτάρω για 6-8 λεπτά, ανακινώντας τακτικά το τηγάνι, μέχρι να «σκάσουν».
  5. Προσθέτω τον πελτέ, τις ελιές, τις πιπερίτσες και το νερό που έχω κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών.
  6. Μαγειρεύω για 1-2 λεπτά και προσθέτω το τριβέλι, την κάππαρη και τις αντζούγιες.
  7. Αλατοπιπερώνω και ανακινώ καλά το τηγάνι μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
  8. Αδειάζω σε μια μεγάλη πιατέλα, σκορπίζω μπόλικη, φρέσκια ρίγανη και πασπαλίζω με μπόλικο σκληρό τυρί.
  9. Σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Μια ακόμα καλοκαιρινή, εύγευστη και σούπερ θρεπτική πρόταση της αγαπημένης μας Ντίνας.

Η γνώστη σε όλους μας σάλτσα πουτανέσκα έχει ως βάση τα ντοματίνια, τα οποία αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Έξι περίπου ντοματίνια καλύπτουν το 28% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη C.

H συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η κάπαρη, περιέχει φυτοστερόλες, ασβέστιο, βήτα καροτίνη , βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο.

Ακόμα, οι ελιές είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και μέταλλων και αποτελούν σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε.

Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών.

Από την άλλη, το τριβέλι πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύπεπτη και γρήγορη ως προς την παρασκευή της, τροφή, η οποία εντάσσεται στη λίστα των πιο διαδεδομένων και αγαπημένων φαγητών παγκοσμίως.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το βούτυρο αποτελεί μια από τις πιο εύκολα απορροφήσιμες πηγές βιταμίνης Α, η οποία ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφρίδιων αδένων και κατ’ επέκταση και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τέλος, το σκληρό τυρί Δανίας είναι πλούσιο σε ασβέστιο ενώ η διατροφική  του αξία ενισχύεται με τις σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β που περιέχει, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση ισχυρής μνήμης.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ