• Παρασκευή, 18 Οκτώβριος 2019 | 16:35
Οι συσκευασμένες σαλάτες μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη σαλμονέλας Οι συσκευασμένες σαλάτες μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη σαλμονέλας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology δείχνει ότι μικρά χτυπήματα στα φύλλα συσκευασμένης σαλάτας μπορεί να ενθαρρύνει την παρουσία της Salmonella enterica.

Οι χυμοί που μπορεί να απελευθερώνονται από κατεστραμμένα φύλλα μπορεί επίσης, να ενισχύσουν την ικανότητα του παθογόνου μικροοργανισμού ερχόμενο σε επαφή με την πλαστική συσκευασία.

Οι έτοιμες σαλάτες πωλούνται όλο και περισσότερο στα super markets, εμφανίζονται επίσης σε πολλά fast-foods και στα αεροπορικά γεύματα. Ωστόσο, λίγες μελέτες είχαν προηγουμένως διερευνηθεί για την συμπεριφορά της σαρμονέλας στις έτοιμες προς κατανάλωση συσκευασμένες σαλάτες.

«Θέλαμε να ερευνήσουμε το τι συμβαίνει με την σαρμονέλα σε μια σακούλα σαλάτας και να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τους καταναλωτές, ώστε να υπάρξει μελλοντική έρευνα σχετικά με τη μείωση εμφάνισης αυτού του παθογόνου μικροοργανισμού στα φύλλα σαλάτας," δήλωσε ο συντάκτης μελετητής Primrose Freestone, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester στην Αγγλία. «Αυτή η μελέτη είναι μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας μας σχετικά με τους τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας που συνεχίζεται και αυξάνεται όταν είναι παρούσα σε συσκευασμένες σαλάτες."

Στη μελέτη, τοποθετήθηκαν οι χυμοί της σαλάτα στο νερό ώστε να μιμηθεί το περιβάλλον που βρίσκονται οι συσκευασμένες σαλάτες στο παντοπωλείο, βρέθηκε υπερδιπλασιασμός της κινητικότητας ή κίνηση των μεμονωμένων βακτηρίων σαρμονέλας, υποστηρίζοντας έτσι αποικισμό στα φύλλα της σαλάτας.

Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής αποθήκευσης σε ψύξη πέντε ημερών, βρέθηκαν περίπου 100 βακτήρια σαρμονέλας τα οποία πολλαπλασιάστηκαν σε περίπου 100.000 ατομικά βακτήρια. Οι χυμοί της σαλάτας ενίσχυσαν επίσης το σχηματισμό των βιοφίλμ στα φύλλα της σαλάτας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν αναμενόμενο, λόγω της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας των φύλλων, οι χυμοί να δημιουργούν αποικία σαρμονέλας στα φύλλα της σαλάτας, σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά βακτήρια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "ακόμη και πολύ μικρά επίπεδα χυμών της σαλάτας είναι ισχυροί διεγέρτες στην ανάπτυξη σαρμονέλας και ότι η παρουσία της υπάρχουσας μικροχλωρίδας σε κάποιο από τα φύλλα δεν εμποδίζει την προσκόλληση του παθογόνου μικροοργανισμού. Η έκθεση της σαλάτας σε χυμούς έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχυθεί η λοιμογόνος δύναμη της σαρμονέλας, η οποία μπορεί να συμβάλει σε σοβαρότατη λοίμωξη εξαιτίας των τροφίμων που προέρχονται από φύλλα σαλάτας. "

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%