Πώς σχετίζεται η κατανάλωση αμυγδάλων με την μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων;
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Research δείχνει ότι η προσθήκη αμυγδάλων στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε άνδρες μέσω μείωσης της αρτηριακής πίεσης και βελτίωσης της ροής του αίματος.
Υγιείς μεσήλικες άνδρες (μέση ηλικία 56 έτη), υγιείς νέοι άνδρες (μέση ηλικία 22 έτη), και νέοι άνδρες με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις (μέση ηλικία 27 έτη) κατανάλωναν 50 γραμμάρια αμυγδάλων καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Μια ομάδα ελέγχου διατήρησε τη συνήθη διατροφή στην ίδια χρονική περίοδο.
Τα επίπεδα της α-τοκοφερόλης στο πλάσμα του αίματος, η πίεση του αίματος, η ολική HDL-και LDL-χοληστερόλη, και τα τριγλυκερίδια του πλάσματος μετρήθηκαν κατά την έναρξη και στο τέλος της μελέτης.Η α-τοκοφερόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που εμφανίζεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ορισμένα λαχανικά, και στα δημητριακά.
Αν και τα επίπεδα της α-τοκοφερόλης ήταν παρόμοια μεταξύ όλων των ομάδων κατά την έναρξη της μελέτης, ήταν σημαντικά υψηλότερα στα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων. Επιπλέον, βελτιώθηκε η ροή του αίματος μέσω διαστολής και η διαστολική πίεση του αίματος μειώθηκε σημαντικά. Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε μόνο στην ομάδα των νέων υγειών ανδρών οι οποίοι κατανάλωναν αμύγδαλα. Στο τέλος της μελέτης,τα επίπεδα της HDL- και LDL-χοληστερόλης αλλα και των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ομάδα των μεσήλικων ανδρών αλλα και στην ομάδα των νέων ανδρών με εναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα,αλλα οι αλλαγές δεν επηρεάστηκαν απο την κατανάλωση αμυγδάλων.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η βραχυπρόθεσμη συστηματική κατανάλωση αμυγδάλων στη διατροφή μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της α-τοκοφερόλης στο πλάσμα του αίματος και να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία σε ασυμπτωματικούς υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 70 ετών, χωρίς καμία επίδραση στα λιπίδια του πλάσματος ή στους δείκτες του οξειδωτικού στρες.”
Στεφανία Καδά
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
festania1(a)hotmail.com