• Τετάρτη, 23 Οκτώβριος 2019 | 18:17
Τα οφέλη από την προσθήκη φυκιών στη διατροφή Τα οφέλη από την προσθήκη φυκιών στη διατροφή

Ποιά είναι τα οφέλη από την προσθήκη φυκιών στη διατροφή;

 

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Phycologia δείχνει ότι η προσθήκη φυκιών στη διατροφή προσφέρει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κίνδυνου της καρδιαγγειακής νόσου. Τα Φύκια-ή-μικροφυκια περιέχουν αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και ιχνοστοιχεία. Οι συγγραφείς εξέτασαν τα στοιχεία και τα οφέλη των 35 είδη βρώσιμων μακροφυκών.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας μακροφυκών ως μέρος μιας καθημερινής διατροφής μπορεί να συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία εάν τρώγονται ως ολόκληρα τρόφιμα. Ωστόσο, οι συγγραφείς δηλώνουν ότι τα μακροφύκια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθουν αποτελεσματικά ως κανονικό τυποποιημένο συστατικό σε άλλα τρόφιμα για την υγεία, ευεξία, και να έχουν καρδιαγγειακά οφέλη. Σαν ένα πρόσθετο στα τρόφιμα, τα φύκια μπορούν να παρέχουν φυτικές ίνες και λειτουργική επίδραση, καθώς και μια σχετική ώθηση στην αντιοξειδωτική ικανότητα της κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, η ευελιξία των φυκιών σε  σκευάσματα τροφίμων τους επιτρέπει να χρησιμοποιούνται  ως συστατικό σε μια ποικιλία από συνήθη  προϊόντων εύκολης κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων fast food, προϊόντα αρτοποιίας, και σνακ. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους σε αλάτι παίρνει τη μορφή του άλατος καλίου, μια πολύ πιο θρεπτικη μορφή από άλας νατρίου που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα το οποίο είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση. Αξιοποιώντας την ποικιλία των φυκιών σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε ανάμειξη και για αισθητικούς λόγους αλλα και σχετικα με την θρεπτιική τους αξία. Ως πλούσια πηγή umami μερικά φύκια βελτιώνουν την αισθητηριακή αντίληψη ενός γεύματος και να περιορίζουν τον πόθο για το αλάτι, το λίπος, και ζάχαρη.

"Ξέρουμε ότι για διάφορους λόγους, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν μεταξύ υγιών και ανθυγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο συγγραφέας Ole  Mouritsen, καθηγητής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. "Με την προσθήκη φύκιών τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορούμε να τα κάνουμε πιο υγιεινά. Σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα γινονται πιο νόστιμα, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ». Ο Mouritsen πιστεύει ότι 5-10 γραμμάρια αποξηραμένων φύκιων καθημερινά επαρκούν για να επιτευχθει αυτο.

Η παρακολούθηση του νατρίου μπορεί να είναι το κλειδί για τη μείωση της διαιτητικής πρόσληψης

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ στο Τμήμα Γεωργίας Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας (ARS) Εργαστήριο Θρεπτικά Στοιχεία (NDL) εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την παρακολούθηση των βασικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο από το 2010. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε λεπτομέρειες AgResearch ότι τα τρόφιμα που παρακολουθούνται χρησιμεύσουν ως δείκτες για την αξιολόγηση των διαχρονικών μεταβολών στην περιεκτικότητα σε νάτριο των κοινών νατρίου συμβάλλει εμπορικά τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο σύνολο των δεδομένων που αναφέρθηκαν συχνά κατανάλωσης από τους ερωτηθέντες της έρευνας κατά τη διάρκεια έρευνας που έγινε για την εθνική πρόσληψη τροφή,ς με την ονομασία «ό, τι τρώμε στην Αμερική." Η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων παρακολουθείται από έτος σε έτος και επίσης κατά διαστήματα χρησιμοποιώντας αντικειμενικές, σε εθνικό επίπεδο δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις για να μετρηθούν οι σημαντικές αλλαγές περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην σύσταση.

Για τη δημιουργία μιας τελικής βάσης, όλα τα τρόφιμα στη βάση δεδομένων ήταν σε δειγματοληψία και χημική ανάλυση μεταξύ 2010 και 2013. Από τα τρόφιμα που παρακολουθούνται για την έρευνα , λίγο πάνω από το 10% (125 αντικείμενα) να συμβάλουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαιτητικού νατρίου και έχουν ονομαστεί "τρόφιμα φρουρού ". Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ευρύ φάσμα των επιπέδων του νατρίου μεταξύ τροφών που μελετήθηκαν. Για παράδειγμα, μεταξύ ντοματών σε κονσέρβα, ορισμένες είχαν 4,5 φορές περισσότερο νάτριο από άλλες. Μεταξύ των τροφών κατηγοριοποιούνται ως αλμυρά σνακ και κράκερ, απλά τσιπς είχαν ένα τέταρτο του νατρίου από τα σκληρά κουλούρια. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα του δείγματος (88%) από εστιατόρια fast-food υπερέβησαν το "υγιές"  για την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το όριο του νατρίου.

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει ένα σύνολο δεδομένων σε απευθείας σύνδεση με το κοινό που αποτελείται πάνω από 1.200 τρόφιμα που περιέχουν επιπλέον νάτριο κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή μετατροπής τους, πριν από την αγορά από τους καταναλωτές. "Τα τρόφιμα που έχουμε επιλέξει να παρακολουθούμε χρησιμεύουν ως δείκτες για την αξιολόγηση των μεταβολών στην περιεκτικότητα σε νάτριο των κοινών εμπορικών τροφών νατρίου του εμπορίου σχετικα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Jaspreet Ahuja, NDL διατροφολόγος ο οποίος ηγείται του έργου. 

Αγγελική Στασινού
Τελειοφ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
aggelikistas @ hotmail.com

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κοινοποίηση άρθρου

0%