Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση

Οι καταναλωτές μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις ετικέτες τροφίμων. 

 

Οι σύγχρονες ετικέτες των τροφίμων πρέπει να αναγράφουν πάνω τους το ποσό των σακχάρων, αλλά η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρότεινε την αλλαγή των ετικετών για να προστεθεί μια γραμμή κάτω από τα σάκχαρα που να γράφει “πρόσθετα σάκχαρα” για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν πόσα γλυκαντικά είναι φυσικά σε σχέση με το πόσο προστίθεται στο προϊόν.

Για να δουν πώς οι καταναλωτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τις νέες ετικέτες με το «πρόσθετα σάκχαρα», οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 27 ενήλικες στο Λος Άντζελες, τη Βαλτιμόρη και την Ατλάντα. Οι καταναλωτές ερμήνευσαν τις νέες ετικέτες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που πίστευαν ότι τα «πρόσθετα σάκχαρα» ήταν διαφορετικά από τα “σάκχαρα” που αναγράφονταν στην γραμμή πάνω στην ετικέτα, από την άλλη πλευρά άλλοι κατάλαβαν ότι αυτό σήμαινε ότι ο κατασκευαστής να θέσει επιπλέον ζάχαρη στο προϊόν, ενώ κάποιοι άλλοι ότι τα προϊόντα με “πρόσθετα σάκχαρα” είναι λιγότερο επιθυμητά για κατανάλωση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές που ρώτησαν 1.088 άνδρες και γυναίκες για να δουν πώς θα χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στοιχεία από τους διατροφικούς πίνακες και να μάθουν εάν θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν με ακρίβεια την φράση “πρόσθετα σάκχαρα” που εμφανίζεται σε μορφές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο μέλλον οι ετικέτες.

Οι καταναλωτές που είδαν πρώτα την ετικέτα χωρίς κάποια “πρόσθετα σάκχαρα” στη γραμμή των ετικετών συνέπεσαν σωστά στην αναγραφόμενη συνολική ποσότητα της ζάχαρης που υπήρχε στα τρόφιμα στο 92% των περιπτώσεων. Όταν όμως είδαν την όρο “πρόσθετα σάκχαρα” κάτω από τον όρο “σάκχαρα”, είχαν δίκιο το 55% των περιπτώσεων. Αν όμως, αν έβλεπαν πρώτα την ετικέτα τον όρο “πρόσθετα σάκχαρα” σε μια γραμμή κάτω από το «ολικά σάκχαρα», τοτε το 66% από αυτούς θα είχε δίκιο.

Ακόμη και μεταξύ των καταναλωτών που δήλωσαν ότι διαβάζουν συχνά τις ετικέτες των τροφίμων στα καταστήματα, ήταν περίπου το 45% από αυτούς που προσδιόριζαν εσφαλμένα την ποσότητα της ζάχαρης όταν κοίταξαν πρώτα την ετικέτα με ξεχωριστές γραμμές για “σάκχαρα” και “πρόσθετα σάκχαρα».

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana(a)amcstudent.edu.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ