Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα πρόσθετα σάκχαρα δε συνδέονται με τον κίνδυνο θνησιμότητας

Aπό μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής. 

 

Ερευνα

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν διαιτητικές πληροφορίες από 353.751 ανθρώπους, ηλικίας 50-71 ετών, και στη συνέχεια παρακολούθησαν πόσοι από αυτούς πέθαναν από ασθένειες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά κατά τη διάρκεια των επόμενων 13 ετών.

Πρόσληψη συγκεκριμένων σακχάρων κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αξιολογήθηκε αρχικά χρησιμποιώντας ένα ερωτηματολόγιο Διαιτητικού Ιστορικού με 124 ερωτήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη φρουκτόζη αντιμετώπισαν έναν κάπως πιο αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει συσχετισμό και όχι αιτιοπαθογένεια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι «Σε αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη, η συνολική πρόσληψη φρουκτόζης ήταν σε εβδομαδιαία βάση θετικά συσχετισμένη με την θνησιμότητα από κάθε αιτία τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, ενώ η πρόσληψη πρόσθετης σακχαρόζης (ζάχαρης) ήταν αντιστρόφως συνδεδεμένη με τη θνησιμότητα από οποιαδήποτε άλλη αιτία στους άντρες. Στις δικές μας αναλύσεις, η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δε βρέθηκε καθόλου συσχετισμένη με έναν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.»

 

Μάνθα Κασκάνη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
kaskani@logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ