Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βελτιώσουν τον έλεγχο της όρεξης σε έφηβους

Γνωρίστε τα σνακ πλούσια σε πρωτείνη σόγιας που βελτιώνουν την όρεξη. 

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση ενός απογευματινού-πρωτεϊνικού σνακ που περιέχει πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να μειώσει την όρεξη, να καθυστερήσει την επόμενη λήψη τροφής και να βελτιώσει τη ποιότητας της διατροφής σε εφήβους σε σύγκριση με άλλες επιλογές σνακ.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, σε συνεργασία με το DuPont Διατροφής & Υγείας.

Οι ερευνητές τυχαία επέλεξαν 31 υγιή, φυσιολογικούς μέχρι υπέρβαρους εφήβους, ηλικίας 13-19, οι οποίοι καταναλώνουν συνήθως ένα απογευματινό σνακ που είναι είτε ένα σνακ πουτίγκας με γεύση σοκολάτα-φυστικοβούτυρο-καραμέλα που διαμορφώνεται με πρωτεΐνη σόγιας (26g πρωτεΐνης, 6g λίπους, 27g υδατάνθρακες), ένα σνακ ενός “τυπικού” προφίλ διατροφής που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος (4g πρωτεΐνης, 12g λίπους, 32g υδατάνθρακες), ή κανένα σνακ. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τα σνακ που τους είχαν δοθεί για τρεις ημέρες και στη συνέχεια ακλούθησε μια σειρά δοκιμών που έγινε μετά την κατανάλωση κατά την τέταρτη ημέρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ένταξη ενός απογευματινού σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη βελτιώνει την συνολική ημερήσια ποιότητα διατροφής. Οι έφηβοι που έτρωγαν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή δεν έτρωγαν καθόλου σνακ στη συνέχεια κατανάλωναν περισσότερα σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη το βράδυ σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες (τα άτομα που κατανάλωναν σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος έτρωγαν 20% περισσότερο, ενώ εκείνοι που δεν κατανάλωναν κανένα σνακ έτρωγαν 30% περισσότερο). Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν υψηλότερη και η πρόσληψη λίπους ήταν μικρότερη όταν καταναλώθηκε ένα σνακ πρωτεΐνης έναντι ενός σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή κανένα σνακ, αλλά δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας των θεραπειών.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ένταξη ενός απογευματινού σνακ μειώνει την όρεξη κατά τη διάρκεια του απογεύματος, αλλά το σνακ με πρωτεΐνη σόγιας οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση στην όρεξη μετα-σνακ. Επιπλέον, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν το πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ, η ανάγκη τους για το επόμενο γεύμα καθυστέρησε κατά 20 λεπτά σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε κανένα σνακ.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

Read this article in english
Snacks rich in soy protein may improve appetite control in teens

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ