Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μειώνουν το κοινωνικό άγχος

 Τα προβιοτικά που έχουν υποστεί ζύμωση αλλάζουν ευμενώς  περιβάλλον στο έντερο.

 

“Είναι πιθανό ότι τα προβιοτικά στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αλλάζουν ευμενώς το περιβάλλον στο έντερο, και οι αλλαγές στο έντερο με τη σειρά τους επηρεάζουν το κοινωνικό άγχος», δήλωσε ο Matthew Hilimire, συν-συγγραφέας και καθηγητής Ψυχολογίας στο Κολέγιο William και Mary.

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα ερωτηματολόγιο που συμπεριλήφθηκε σε ένα εργαλείο ελέγχου που χορηγήθηκε κατά την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο σε μαθήματα ψυχολογίας κατά τη διάρκεια χειμερινού εξαμήνου το 2014, περίπου 700 μαθητές συμμετείχαν. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε τους μαθητές σχετικά με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση τα οποία έχουν καταναλώσει τις προηγούμενες 30 ημέρες. Ρωτούσε, επίσης, για τη συχνότητα άσκησης και τη μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγξουν τις υγιείς συνήθειες πέρα της πρόσληψης ζυμωμένων τροφίμων.

“Το κύριο εύρημα ήταν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είχαν μειωμένο κοινωνικό άγχος, αλλά αυτό χαρακτηρίστηκε από την αλληλεπίδραση με νεύρωση. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ανθρώπων που ήταν υψηλά σε νεύρωση», δήλωσε ο Hilimire.

Η μελέτη είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά που έχουν προγραμματιστεί να συνεχίσουν να διερευνούν τη σχέση μυαλού-εντέρου, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης εξέτασης των δεδομένων για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης ζυμωμένων τροφίμων και των συμπτωμάτων αυτισμού.

 

Tίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou@gmail.com

 

Read this article in english
Fermented foods may decrease social anxiety

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ